25. feb 2024.
Milorad Dodik

"ON JE FAŠISTIČKO SMEĆE" Dodiku popustile kočnice pa žestoko udario na Šmita, a onda poslao važnu poruku

Foto: Youtube printscreen RTS Oko - Zvanični kanal
Za Hrvate i Bošnjake je rekao kako mu "ne smetaju", ali samo dok svoje nacionalno i versko opredeljenje drže u privatnosti.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik nazvao je visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita "fašističkim smećem", za sve probleme koje ima optužio je Zapad, a istočne sile hvalio je kao jedine poželjne partnere.

Dodik već mesecima tvrdi kako Šmit nije legalno postavljen visoki predstavnik za BiH jer imenovanje koje sprovodi Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIC) nije potvrdilo Savet bezbednosti UN, rezultiralo je donošenjem zakona u parlamentu RS kojim je zabranio sprovođenje obavezujućih odluka visokog predstavnika, a proteklih nedelja koristi svaki nastup kako bi vređao Šmita.

Sad ga je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna nazvao "sledbenikom fašista i smećem".

DODIK NAJAVIO VAŽNE SASTANKE: Evo sa kojim SVETSKIM LIDERIMA će razgovarati

DODIK NAJAVIO VAŽNE SASTANKE: Evo sa kojim SVETSKIM LIDERIMA će razgovarati

"SRBI SA KOSOVA MORAJU DA SE ZAŠTITE": Milorad Dodik stao u odbranu našeg naroda

"SRBI SA KOSOVA MORAJU DA SE ZAŠTITE": Milorad Dodik stao u odbranu našeg naroda

SAMO JEDNA STVAR MOŽE DA POMOGNE ŠMITU! Dodik nemilosrdan, ne odustaje: Sad su se setili da ga spasavaju kao dobrog vojnika Švejka

SAMO JEDNA STVAR MOŽE DA POMOGNE ŠMITU! Dodik nemilosrdan, ne odustaje: Sad su se setili da ga spasavaju kao dobrog vojnika Švejka

- On je fašističko smeće koje je došlo ovde nama da drži neku vrstu priče - izjavio je Dodik koji će uskoro morati pred sud upravo zbog toga što odbija da poštuje odluke koje donosi visoki predstavnik. Tu je činjenicu prokomentarisao kazavši kako veruje u sud i pravosuđe u kom su sudije i tužitelji muslimani.

Dodik, kao i većina njegovih najbližih saradnika, pod sankcijama je SAD-a i Velike Britanije zbog sprovođenja secesionističke politike i ugrožavanja stabilnosti BiH, a sad kaže kako je to dokaz da najmoćnije zapadne zemlje vode protivsrpsku politiku pa se zato treba okrenuti Istoku.

- Kad vam neko pruži ruku sa Zapada, onda znajte da je to prevara. Kad vam pruže ruku s Istoka, znajte da će dogovor biti realizovan - smatra Dodik.

Sebe je uporedio sa Slobodanom Miloševićem i tvrdi kako su obojica bili i ostali na udaru jer brane Srbe i Srbiju, a opoziciju je opisao kao kvislinge.

- Kao što je bilo Srba u Vladi Ante Pavelića koji su bili generali ustaške vojske koja je izvršila genocid nad Srbima, tako danas imate Partiju demokratskog progresa (PDP) i druge - izjavio je Dodik.

Današnje Srbe pozvao je da se ponašaju kao da se još uvek vodi bitka na Kosovu, a za Hrvate i Bošnjake je rekao kako mu "ne smetaju", ali samo dok svoje nacionalno i versko opredeljenje drže u privatnosti.

- Oni treba da imaju sva prava, pa i ovde u Banjoj Luci. Vera je njihova privatna stvar i sve dok je tako - to je u redu. Ali nije u redu ako se taj identitet želi nametnuti - zaključio je Dodik.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd