Skip to main content
Kristijan Šmit

KRISTIJAN ŠMIT STUPIO NA DUŽNOST: Ko je "verni vojnik" Merkelove i kako je izgledao njegov politički put (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Valentin Incko predao dužnost Kristijanu Šmitu

Kristijan Šmit, nemački političar, preuzeo je danas od Valentina Incka dužnost Visokog predstavnika u BiH koji mu ostavlja nimalo zahvalnu poziciju nakon što je, na kraju svog mandata, uveo sporni zakon o tzv. negiranju genocida u Srebrenici i time još više produbio tenzije između sva tri naroda u BiH.

Kristijan Šmit
Foto: Srbija Danas

 

Novi Visoki predstavnik dolazi iz skromne porodice koja se bavila pekarstvom ali mu je stipendija Konrad Adenauer omogućila da ipak postane pravnik. Od početka svog političkog angažovanja, kao član Hrišćansko-socijalne unije CSU, bavio se spoljnom politikom.

Od 1991. godine je nekoliko godina bio poslanik svoje stranke u Bundestagu, većinom zadužen za spoljnu i bezbednosnu politiku. Nakon toga je usledilo imenovanje za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane što mu je donelo česte kontakte sa Balkanom.

Šmitov značajniji politički uspon počinje stupanjem na mesto ministra poljoprivrede Nemačke na kom je proveo četiri godine, u mandatu od 2014. do 2018. godine i iz tog ga perioda prati skandal - naime, dozvolio je upotrebu herbicida glifosata na nivou EU, suprotno dogovoru sa koalicionim partnerima socijaldemokratama.

Valentin Incko
Foto: Srbija Danas

 

Poznata je njegova velika naklonost ka Hrvatskoj od koje je dobio "Orden za zasluge Ante Starčević" radi svog zalaganja za prijem srpskog suseda u Evropsku uniju. CSU je sestrinska stranka hrvatskom HDZ-u.

U Nemačkoj ga smatraju "vernim vojnikom" Merkelove.

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd