Subota 09. dec 2023.
Dejtonski sporazum

Na današnji dan pre 28 godina potpisan je Dejtonski sporazum

Foto: Profimedia
Ovaj sporazum dobio je naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prošlo je 28 godina od parafiranja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kojim je rat u BiH okončan.

SKANDAL U MAKEDONSKOM PARLAMENTU Izuvanje cipela, lomljenje monitora... Ovakav rusvaj nikad nije viđen (VIDEO)sobranje

SKANDAL U MAKEDONSKOM PARLAMENTU Izuvanje cipela, lomljenje monitora... Ovakav rusvaj nikad nije viđen (VIDEO)

EKSPLOZIJA NA CETINJU Aktivirana naprava ispod blindiranog vozila "kavčana"crnogorska policija

EKSPLOZIJA NA CETINJU Aktivirana naprava ispod blindiranog vozila "kavčana"

OBLJUBIO UNUKU PA SE NAKON PRESUDE DAO U BEKSTVO! Uhapšen predator koji je pobegao iz Suda u Banjaluci, potraga trajala skoro 2 nedeljepolicija

OBLJUBIO UNUKU PA SE NAKON PRESUDE DAO U BEKSTVO! Uhapšen predator koji je pobegao iz Suda u Banjaluci, potraga trajala skoro 2 nedelje

Ovim sporazumom, koji je dobio naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je nakon pregovora i parafiran, uspostavljen je novi ustavno-pravni poredak u BiH.

Od tada je Bosna i Hercegovina - državna zajednica sastavljena od dva ravnopravna entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda.

Posle tronedeljnih pregovora, od 1. do 21. novembra 1995. godine, čelnici Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), postigli su dogovor i okončali rat.

Dejtonski sporazum su parafirali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, a navedene zemlje su garanti sprovođenja sporazuma.

Dokument je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera.

Glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, u prisustvu predstavnika najvećih svetskih sila.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv način.

Datum uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u Republici Srpskoj se obeležava kao republički praznik i neradni je dan, dok je u Federaciji to običan radni dan.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd