Četvrtak 07. dec 2023.
Zdravko Krivokapić

OD POLITIČKE ZVEZDE DO VELIKOG RAZOČARENJA: Ovo su šest antisrpskih poteza premijera Krivokapića

Foto: Profimedia
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić uporno lomi stolicu na kojoj sedi.

Izgleda da je pored crnogorskog predsednika Mila Đukanovića on još jedan Crnogorac koji pretenduje na to da okupi srpski narod na litijama protiv sebe i svojih odluka.

Poslednji u nizu antisrpskih poteza je predlog o razrešenju ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je kao vrsni pravnik izneo stav da ono što se dogodilo u Srebrenici nije bio genocid, te da su odluke Haškog tribunala ništavne. Zapravo, Leposavićeva izjava je uznemirila predstavnike stranih ambasada, kod kojih je Krivokapić, priča se, čest gost.

CRNA GORA PONOVO USTALA: Nikšićani ne daju Leposavića, za premijera Krivokapića imaju POSEBNU PORUKU (FOTO/VIDEO)

CRNA GORA PONOVO USTALA: Nikšićani ne daju Leposavića, za premijera Krivokapića imaju POSEBNU PORUKU (FOTO/VIDEO)

MILO PRITIČE U POMOĆ KRIVOKAPIĆU? Leposavić može biti smenjen samo na jedan način! Na pomolu totalni obrt?

MILO PRITIČE U POMOĆ KRIVOKAPIĆU? Leposavić može biti smenjen samo na jedan način! Na pomolu totalni obrt?

"IZDAJNIK NIKADA NISAM BIO, NITI ĆU BITI" Krivokapić pokušava da se opravda - napisao SRAMOTNO PISMO narodu Crne Gore

"IZDAJNIK NIKADA NISAM BIO, NITI ĆU BITI" Krivokapić pokušava da se opravda - napisao SRAMOTNO PISMO narodu Crne Gore

U izjavi za medije, predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera DF Andrija Mandić kaže da od ovakve politike građani Crne Gore neće imati nikakve koristi.

- Nastavlja se politika odbrane tekovina Mila Đukanovića, Leposavić se kažnjava što govori isto ono što i njegov srpski narod. DF neće glasati u Skupštini za razrešenje Leposavića, pa će Krivokapić za takav antisrpski čin morati u konačnom da zamoli poslanike Mila Đukanovića da mu pomognu da obori vlastitog ministra - poručuje Mandić.

Ne prihvata ambasadora

Krivokapić smatra da pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, koga je prethodna crnogorska vlada proglasila za personu non grata, ne treba isticati jer, prema njegovoj oceni, svako potenciranje nekog pitanja u budućnosti može predstavljati prepreku za saradnju. Krivokapić je dodao da Srbija, ako želi Božovića kao jedinog kandidata za budućeg ambasadora u Crnoj Gori, to može da uradi poštujući diplomatske protokole - da opet pošalje akreditive. Njegova izjava ocenjena je kao neiskrena, a pitanje ambasadora Srbije i dalje stoji kao prepreka boljim odnosima s bratskom zemljom.

Zdravko Krivokapić
Foto: Profimedia
Priznaje Kosovo

Premijer Crne Gore je 17. februara čestitao "dan nezavisnosti" tzv. Kosovu. Poručio je i da bi, kada bi sada doneli odluku da se priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova povuče, vlada pala na prvom sledećem skupštinskom zasedanju.

- DPS bi uradio sve da ponovo formira vladu i ponovo donese istu odluku za Kosovo. Sve drugo je imaginacija bazirana na željama - naveo je Krivokapić.

Ćutao za hapšenja u Nikšići

Upadljivo je bilo ćutanje Krivokapića na neosnovano hapšenje i proterivanje osam državljana Srbije u Nikšiću koji su bili angažovani kao medijski i marketinški stručnjaci u kampanji DF.

Zdravko Krivokapić
Foto: Profimedia

Iako je njegova dužnost kao premijera da reaguje na očigledne podmetačine DPS, stranke Mila Đukanovića, a koje su imale za cilj da optuže predsednika Srbije Aleksandra Vučića za mešanje u izbore u Nikšiću, on je prećutno dao podršku ovakvim akcijama.

Povukao čestitku Republici Srpskoj

Prvo je čestitao Dan Republike Srpske predsednici tog entiteta Željki Cvijanović, a nakon što su ga stranci opomenuli da to baš i nije dobar potez, povukao je čestitku, tj. pravdao se kako je to bio "privatan", a ne "zvaničan" razgovor, tako da, po njegovoj logici, i ne važi.

- Ništa nisam uradio protiv Ustava Crne Gore, niti nešto van okvira Dejtonskog sporazuma, koji je na snazi u Bosni i Hercegovini - kazao je Krivokapić.

Izbacio Srbe iz kabineta

Kao mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je potpuno okrenuo leđa Srbima i izbacio ih iz sastava njegovog kabineta. Na premijersko mesto došao je pre svega zahvaljujući srpskim glasovima i Demokratskom frontu, a onda je potpuno izbacio Srbe iz vlade i tako ponizio sve glasače koji su mu dali poverenje.

Crna Gora
Foto: Profimedia

- Neće Crna Gora postati druga srpska država, Crna Gora je nezavisna i tako će i ostati - istakao je Krivokapić.

Lažno optužio Vučića

Aleksandar Vučić i Milo Đukanović se viđaju, rekao je Krivokapić aludirajući da predsednik Srbije radi na uništenju Crne Gore.

- Znam da su se videli u decembru 2019. i neshvatljivo mi je da se tajno viđaju. Nije mera dobrih relacija nekog optuživati, samo sam rekao da su se sreli više puta nego ja sa svojim kumom, recimo. Oni se češće viđaju, ali takvi njihovi susreti me ne zanimaju. Ne želim da ulazim u relacije dva predsednika, Srbije i Crne Gore, oni najbolje znaju za svoje relacije i da li tu postoji nešto - rekao je Krivokapić.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd