Skip to main content
Berane

OVAKO VASOJEVIĆI DOČEKUJU SVOG PATRIJARHA: Najveća trobojka u Crnoj Gori i krst na brdu, Berane na nogama (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/Budim.Info
Svečani doček Porfirija, kako je navedeno, biće u manastiru Đurđevi stupovi danas u 18 časova

Krst je postavljen u čast dolaska patrijarha Porfirija, a sugrađane će podsećati na prvu posetu patrijarha Beranama.

Na tom mestu je postojao krst koji je verujući narod Berana sastavio za vreme litija koje su organizovane u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

 

 

 

- Beranci su u časnom hodu do našeg manastira uvek sa ponosom prolazili pored krsta i gledali ga kao putokaz ka nečem velikom i dobrom. Jutros je na Bogavskom brdu obnovljena trobojka i osvanuo je krst dužine 15 metara, u čast prve posete Patrijarha srpskog gospodina Porfirija - piše na sajtu "Budim info".

Ispred manastira Đurđevi Stupovi podignut je plakat sa likom prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

Patrijarh srpski Porfirije doputovaće danas u Berane, kako bi u nedelju prisustvovao ustoličenju novoizabranog episkopa bidimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke. Ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija održaće se sutra u manastiru Stupovima, a Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće Porfirije, piše u saopštenju.

Patrijarh Porfirije danas stiže u Crnu Goru na ustoličenje episkopa Metodija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije dolazi danas u Crnu Goru gde će predvodio čin ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana. Čin ustoličenja zakazan je za nedelju u 9 sati, najavila je SPC.

Svečani doček Porfirija, kako je navedeno, biće u manastiru Đurđevi stupovi danas u 17 časova. SPC i Eparhija budimljansko-nikšićka su pozvale vernike da prisustvuju tom činu.

Prema pisanju medija, na dan ustoličenja najavljena je auto-kolona koja će u ranim jutarnjim satima krenuti iz Plava ka Beranama, dok će pojedine crkvene opštine u Crnoj Gori organizovati prevoz vernika. Metodije će na mesto episkopa budimljansko-nikšićkog naslediti doskorašnjeg episkopa Joanikija, koji je 5. septembra na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Čin ustoličenja Metodija i najava tog događaja ne prate tenzije koje su bile podignute do usijanja početkom septembra, kada je na Cetinju uz demonstracije i snažno protivljenje dela gradjana, za mitropolita crnogorsko primorskog ustoličen Joanikije (Mićović).

Nekoliko hiljada građana je tada blokiralo Cetinje u pokušaju da spreče ustoličenje, jer SPC vide kao negatora crnogorskog identiteta, nacije, države, jezika i kulture. Uz visoki bezbednisni rizik, ustoličenje je obavljeno u Cetinjskom manastiru u koji su patrijarh i mitropolit SPC, Porfirije i Joanikije, dovedeni vojnim helikopterom, zaštićeni pancir ćebadima i dugim cevima pripadnika crnogorske policije. Prethodno je policija suzavcima razbila demonstracije, a u sukobima policije i demonstranata povredjeno 60 gradjana i policajaca.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd