Subota 24. feb 2024.
Bredliji u Rijeci

AMERIČKA OKLOPNA VOZILA SE PRIBLIŽAVAJU SRBIJI: Konvoj krenuo iz luke u Rijeci, otkriveno ka kom gradu idu!

Foto: Profimedia
Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je dolazak vozila

Prva američka oklopna vozila "Bredli" krenula su u nedelju oko 20 sati iz riječke luke u pogone Specijalnih vozila Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, gde će se obnoviti i modernizovati. Konvoj se sastoji od sedam kamiona i 22 "Bredli" vozila koja su stigla iz SAD prošle srede u riječku luku.

Obdukcijski nalaz Vanje Đorčevske još nije gotov: Tužilaštvo uputilo važan apel javnostiVanja Gorčevska

Obdukcijski nalaz Vanje Đorčevske još nije gotov: Tužilaštvo uputilo važan apel javnosti

MUNJEVITA AKCIJA POLICIJE! Složili ih na patos za tren oka, pohapšeni članovi OPASNOG klana, hteli čoveka da DIGNU u VAZDUH!Pariz, policija

MUNJEVITA AKCIJA POLICIJE! Složili ih na patos za tren oka, pohapšeni članovi OPASNOG klana, hteli čoveka da DIGNU u VAZDUH!

SNIMALI GA I SMEJALI SE DOK JE UMIRAO! Snimak iz Bosne koji je uznemirio ceo Balkan (VIDEO) nesreća

SNIMALI GA I SMEJALI SE DOK JE UMIRAO! Snimak iz Bosne koji je uznemirio ceo Balkan (VIDEO)

Hrvatska vlada objavila je prošle nedelje kako joj je cilj da oklopna vozila "Bredli", čiji su prvi primerci stigli iz SAD u Hrvatsku, budu operativna do 2026. godine. U Rijeku su prošle srede dopremljena 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pešadije "Bredli" M2A2 ODS, koja će se modernizovati u fabrici Đuro Đaković Specijalna vozila u Slavonskom Brodu.

Plenković komentarisao dolazak vozila

Dolazak "Bredlija" u Hrvatsku komentarisao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

- Ideja je da se od 89 "Bredlija" njih više od 60 osposobi za funkcionisanje, deo će služiti kao baza za rezervne delove za one koji će biti operativni. Đuro Đaković ima zadatak da taj proces sistemski i sukcesivno radi. Trebaće neko vreme i biće u sledećim godinama spremni, na raspolaganju jačanju sposobnosti hrvatske kopnene vojske - rekao je Plenković.

Andrej Plenković
Andrej Plenković
Foto: Profimedia

Prema pisanju medija, u sklopu modernizacije, na vozila će biti ugrađena najnovija verzija topa "Bušmaster" od 25 milimetara, sa takođe najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Hrvatski "Bredliji" biće naoružani i protivoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i municija za top, kalibra 7.62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizovani "Bredli" iz pogona Đuro Đaković trebao da izađe 1. jula 2024. godine.

Sagovornici Jutarnjeg lista otkrili su ranije da je ovaj posao velika šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila "Bredli". U uvođenju "Bredlija" u upotrebu pomoći će Nacionalna garda Minesote, s kojom Hrvatska vojska sarađuje već 26 godina, piše Index.hr.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
14 Beograd