Skip to main content
Vladimir Putin

Putin nakon razgovora sa Dodikom OBEĆAO: Znam za pritisak Zapada, ČUVAĆU SRBE!

Tanjug/​Dimitrije Goll
Veliko prijateljstvo Srba i Rusa

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je predsedniku Republike srpske Miloradu Dodiku da je upoznat sa ogromnim priticima Zapada na Banjaluku i da Moskva bezuslovno štitit Srbe.

Uticaj na izbore

Putin i Dodik suspreli su se juče u Sankt Peterburgu na Ekonomskom forumu, a ruski lider obećao je da će pomoći Srbima u međunrodnim institucijama, pre svega u savetu bezbednosti UN. Šef Kremlja istakao je i da će Moskva ojačati Banjaluku kroz nove investicije i otvaranje radnih mesta.

Pročitajte i:

Izvori govore da je Dodik preneo Putinu informacije prema kojima su Amerikanci uoči oktobarskih izbora u BiH spremili 18 miliona dolara za suzbijanje „negativnog ruskog uticaja u BiH“.

Milorad Dodik
Milorad Dodik
Foto: Profimedia

- Putin je odgovorio Dodiku da je upoznat sa svim pritiscima Zapada i da će na svaki mogući način pomoći da se Srbi tome odupru. Ruski lider obećao je da će Moskva zastupati srpske interese u međunarodnim institucijama, u UN i OEBS pre svega. Osim političke podrške, Putin je najavio i ekonomsko jačanje Republike Srpske. Dogovorene su dve velike investicije koje će zaposliti najmanje 2.000 ljudi – prenosi izvor upućen u razgovore dvojice državnika koji su održani juče kasno popodne.

Operacija – rušenje

Milorad Dodik, posle sastanka sa Putinom, izjavio je da će ruskog kolegu pozvati u posetu Banjaluci.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

- Postoji podrška svim projektima o kojima smo pričali. Naravno, prisutno je razumevanje Rusije za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se RS izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadležnost. Fasciniran sam činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni. Potvrdio je i privrženost poštovanju Dejtonskog sporazuma – saopštio je Dodik.

Komentarišući ove navode, bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević kaže da je podrška Rusije više nego dobrodošla za RS.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd