Skip to main content
Slobodan Stojanović

Slobodana je ZAKLALA s leđa, ODSEKLA mu prste i IZVADILA ZUBE: Ko je Elfeta Veseli koja je ubila SRPSKOG DEČAKA?

Foto: Facebook/Podrska za Alexandra Dorina /Untestûtzung fûr Alexander Dorin
Dečakovo telo, polomljenih ruku i nogu, nađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu

Suđenje Albanki s Kosova Elfeti Veseli za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića tokom ratne 1992. godine u Donjoj Kamenici kod Zvornika u BiH nastavlja se 20. novembra. Pored nje, za ratni zločin optužen je i Sakib Halilović, ali posebno se ističe surovost sledbenice Nasera Orića, koja je nemilosrdno zaklala srpskog dečaka.

Tužilaštvo BiH tereti drugooptuženu Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica tzv. Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice u Podrinju.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dečaka, tako što mu je prišla s leđa i zaklala ga nožem. Prema navodima svedoka Veseli je i mučila zarobljenog dečaka, koga je poznavala iz sela Donja Kamenica, u kome su oboje živeli. Veseli je monstruozni zločin počinila sa 32 godine. Unakaženo telo dečaka Slobodana Stankovića bez odeće, odsečenih prstiju, polomljenih ekstremiteta i nasilno izvađenih zuba pronađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu u julu 1993 godine. Sahranjen je na groblju u Drinjači.

Elfeta Veseli, zvana Hosovka, rođena je 1960. godine u Uroševcu na Kosovu, odakle se s porodicom preselila u Bosnu, u Donju Kamenicu. Tu je živela s ocem Rahmanom, šumarem.

Tokom rata u BiH, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina, pridružila se jedinicama Nasera Orića i prema nekim navodima postala verni „alahov ratnik“, dobro obučen, te je učestvovala u diverzantskim akcijama muslimanskih snaga na području Podrinja.

Nakon rata, otišla je u Švajcarsku kod brata Muhameda Veselija. Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde BiH u novembru 2015. godine zahtev institucijama Švajcarske za izručenje Elfete Veseli, osumnjičene za krivično delo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva. Veseli, koja se godinama skrivala, švajcarske vlasti isporučile su Bosni i Hercegovini u martu ove godine.

Sestra Slobodana Stojanovića, Slađana Crkvenjaš, kao svedok na suđenju u Sudu BiH izjavila je da su komšije muslimani u više navrata kazali njenom ocu da je "Albanka Elfeta Veseli, ćerka šumara Rahmana iz sela", ubila njenog brata.

Slađana je ispričala da je sa roditeljima i bratom u julu 1992. godine iz bezbednosnih razloga otišla iz Kamenice u Donju Kamenicu kod kuma Zorana Miloševića, dodajući da se par dana kasnije Slobodan vratio po psa Lesija, koji je ostao u njihovoj kući na muslimanskoj teritoriji.

- Pošto se nije vratio, tata je stupio u kontakt sa muslimanima, pregovarao je s njima megafonom s brda na brdo. Rekli su mu da je živ, da je u Tuzli i da ne brine. Posle par dana čuli smo da je ubijen. Svi su govorili da ga je iz osvete, zbog smrti oca, ubila Albanka iz Vlasenice Elfeta Veseli - rekla je Crkvenjaš.

Ona je potvrdila da je sa majkom u julu 1993. godine prisustvovala identifikaciji Slobodanovih posmrtnih ostataka u Vatrogasnom domu u Zvorniku.

- Brat je bio na stolu, a pored njega se nalazio plavi mantil. Lobanja je bila odvojena od tela i na njoj se nalazila rupa. Telo je bilo u fazi raspadanja, ali vidno rasečeno i unakaženo - opisala je Slađana, koja je tada bila učenica osmog razreda osnovne škole.

Svedok Tužilaštva BiH Vitomir Tomić je u sudu BiH krajem oktobra rekao je da mu je više muslimanskih zarobljenika potvrdilo da je dečaka mučila i ubila Elfeta Veseli.

- Prvi civil mi je rekao da je Elfeta Veseli masakrirala dete, da ga je mučila, terala ga da iskopa grob, da ga je ubila i zakopala. Drugi je rekao da je to učinila žena, ali da joj ne zna ime. Nisam mogao da verujem da je tako nešto mogla učiniti žena, koja je imala neobično ime, zbog majčinskog instinkta. Nakon istih saznanja i od drugih zarobljenika, shvatio sam da je to ona stvarno i učinila - izjavio je Tomić.

Kojić: Za ovakav monstruozan zločin samo najoštrija kazna bila bi pravedna

Miodrag Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS, istakao je za Blic.rs da bi za ovaj monstruozni zločin nad nevinim detetom, o čemu svedoče i izveštaj pataloga, samo najoštrija kazna bila bi prihvatljiva.

- Izgubili smo poverenje u pravosuđe BiH kada su posredi slučajevi zločina nad srpskim stanovništvom. Činjenica je da i u ovom slučaju svedoci menjaju iskaz, što bi moglo da utiče presudu. Zbog toga smatram da treba pokrenuti krivični postupak protiv svedoka koji daju lažne iskaze, kako bi se konačno stalo na kraj tome - istakao je Kojić.

On dodaje kako je prema svedočenjima Veseli bila u jedinici tzv Armije BiH, nad kojom, kao i svim drugim na području Podrinje "vedrio i oblačio" Naser Orić.

- Sumnjam da Orić tada nije imao informaciju o monstruoznom ubistvu dečaka kod Vlasenice - istakao je Kojić.

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila Republike Srpske kaže za Blic.rs da očekuje da će Sud BiH u slučaju monstruoznog ubistva dečaka Slobodana Stojanovića izreći adekvatnu presudu.

-  Smatram da ovaj zločin, kada je posredi postupanje Suda BiH, nema političku dimenziju kao što je slučaj sa zločinima Nasera Orića i Sakiba Mahmuljina, nego da se tretira kao individualni zločin, zbog čega i očekujemo pozitivan ishod. U ovom postupku izneseno je dovoljno dokaza koji potvrđuju zločin Elfete Veseli – dodao je Mitrović, koji navodi da je i činjenica da je Veseli bila u jedinici tzv. Armije BiH kojom je komandovao Naser Orić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd