03. dec 2023.
Matej Periš

SLUČAJ NIKAD NEĆE BITI RASVETLJEN JER KLJUČNI SVEDOCI ĆUTE! Splićani na sahrani Periša otvorili dušu: Drugovi KRIJU TAJNU Matejeve smrti

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/MUP RH/ATP/youtube printscreen/MUP
Veruju da slučaj tragične pogibije Mateja Periša nikad neće biti rasvetljen jer ključni svedoci ćute.

Reporteri Republike proveli su dva dana u Splitu povodom poslednjeg ispraćaja stradalog Mateja Periša, ali i zbog razgovora s njegovim sugrađanima, koji su rekli da, iako je mladićevo telo pronađeno posle skoro pet meseci, to nikako nije rasvetlilo ovaj slučaj, koji je potresao ceo region. Naime, oni smatraju da njegovi prijatelji nikada neće otkriti zašto je nesrećni Splićanin stradao u Dunavu.

JEDAN SNIMAK REŠAVA MISTERIJU NESTANKA MATEJA PERIŠA: Ovo je ključni trenutak koji nedostaje u kretanju Splićanina kobne noći (VIDEO)

JEDAN SNIMAK REŠAVA MISTERIJU NESTANKA MATEJA PERIŠA: Ovo je ključni trenutak koji nedostaje u kretanju Splićanina kobne noći (VIDEO)

"TI MI JEDNOM BEŠE SVE" Tuga! Ovako su se prijatelji u dirljivim ČITULJAMA oprostili od Mateja

"TI MI JEDNOM BEŠE SVE" Tuga! Ovako su se prijatelji u dirljivim ČITULJAMA oprostili od Mateja

PETICIJA ZA MATEJA PERIŠA: Tviteraši podeljeni, ulica za Splićanina - jedni ujedinjeni, drugi OSULI PALJBU (FOTO)

PETICIJA ZA MATEJA PERIŠA: Tviteraši podeljeni, ulica za Splićanina - jedni ujedinjeni, drugi OSULI PALJBU (FOTO)

Matejevo telo pronašli su brodari prošle srede na obali Ade Huje, nakon punih 139 dana od njegovog nestanka, kada je 31. decembra istrčao iz noćnog kluba "Gotik" i trčeći došao do Savske promenade, gde je, pod nerazjašnjenim okolnostima, upao u Savu i utopio se. U našu prestonicu došao je da bi proveo novogodišnje praznike s petoricom drugova, ali oni nikada policiji nisu ispričali sve detalje tragične večeri koji bi razjasnili zašto je Matej naprasno istrčao iz kluba.

Ogromna tuga

- Sve skupa o toj večeri u Beogradu je previše tajanstveno. Bar smo dočekali ovo čudo da ga nađu. Kada se to desilo, ceo grad je pričao o tome. Prvo smo bili šokirani, a onda su počele razne verzije. Ja svakako smatram da je sve o toj večeri jedna tajna koja je ostala među njegovim prijateljima. Oni znaju zašto je jadan momak stradao i svi koji kažu suprotno govore besmislice - istakao je Splićanin Lambe Stojanoski.

S njim je saglasna i sugrađanka Dragica Borojević:

- Ne mogu da vam opišem koliko me to boli. Ja sam njihova stara komšinica, živeli su blizu mene do Matejeve četvrte godine. Njegov otac Neno je dobar čovek i nije zaslužio ovako strašnu sudbinu. Cela priča oko njegovog sina je velika zagonetka. Svih pet meseci i ja i građani Splita nadali smo se da će Matej biti pronađen živ. Ogromna tuga se sručila na naš grad - naglasila je Dragica.

Nenad-Periš
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

S druge strane, Željan Rajić kaže da je, uprkos pronalaženju Matejevog tela, u istom šoku kao i kada je mladić nestao.

- Ceo slučaj je prava misterija. Matejevo telo je pronađeno, a ne znamo kako i zašto je tamo završio, pa me stanje šoka još nije prošlo. Nisam bio siguran da će ikada biti pronađen, a bilo je i svakakvih nagađanja. Veoma mi je žao tog momka, bio je vrlo mlad - rekao je Rajić.

Zaplakao i sveštenik

Nenad Periš je na groblje Lovrinac stigao u ponedeljak u 10 sati, držeći pod ruku dve ćerke, a iza njih je slomljeno koračala njegova prva supruga i Matejeva majka Dženi. Ušli su u kapelu i stali pored kovčega, a na ulazu je stotine njih formiralo kolonu i strpljivo čekalo da dođe na red da ih zagrli i uputi reči podrške.

- Dugo je trajalo vreme neizvesnosti i vreme nade, skoro pet meseci. Najteže je bilo čekati sve to vreme u toj nadi, a onda je i ona nestala jer je vaš sin otišao nebeskom ocu. Ipak je sada malo lakše jer se pokojnik predao zemlji. Odgovore na pitanja kako i zašto je otišao verovatno nikada nećemo saznati. Matej je sada kod kuće, među svojima. Mnogi su se svih pet meseci molili da se porodici vrati živ, ali je njega velika reka krila sve vreme i tek sada ga je pustila kući - rekao je sveštenik tokom opela.

Nakon toga tiho su zasvirale gitare, a kovčeg je iznesen iz kapele na put ka večnoj kući. Nesrećni mladić je na poslednji put ispraćen uz pesme Olivera Dragojevića "Moj lepi anđele" i "Pre sna", koje su izmamile suze i svešteniku.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd