Skip to main content
Huti

LOŠE VESTI ZA HUTE U JEMENU?! Iran prestaje da ih naoružava, otkriveno i zašto

Foto: Profimedia
Situacija u Jemenu je izuzetno teška

Iran pristaje da prestane sa naoružavanjem Huta u Jemenu u sklopu dogovora sa Saudijskom Arabijom, izvestio je Wall Street Journal. Iran je pristao da prestane da šalje oružje svojim saveznicima Hutima u Jemenu u sklopu sporazuma o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom kojem je posredovala Kina, objavio je Volstrit džurnal (WSJ), citirajući američke i saudijske zvaničnike.

BORBENI AVIONI EMIRATA PRESRELI ASADOV AVION: Kanonada topova za sirijskog predsednika (VIDEO)

BORBENI AVIONI EMIRATA PRESRELI ASADOV AVION: Kanonada topova za sirijskog predsednika (VIDEO)

TEKTONSKE PROMENE NA BLISKOM ISTOKU: Jemenska vlada i Huti postigli veliki dogovor, narod slavi, radost za mnoge porodice

TEKTONSKE PROMENE NA BLISKOM ISTOKU: Jemenska vlada i Huti postigli veliki dogovor, narod slavi, radost za mnoge porodice

ASAD BI VOLEO VIŠE RUSKIH VOJNIKA I BAZA U SIRIJI: Nema ništa protiv da oni tamo ostanu TRAJNO!

ASAD BI VOLEO VIŠE RUSKIH VOJNIKA I BAZA U SIRIJI: Nema ništa protiv da oni tamo ostanu TRAJNO!

Potez Teherana bi ubrzao nove napore za postizanje mira u Jemenu, jer bi mogao da izvrši pritisak na militantnu grupu da postigne dogovor o okončanju sukoba. Primirje u zemlji kojem su sponzorisale UN prošle godine trajalo je samo šest meseci nakon što su Huti odbacili pozive na deeskalaciju i produženje primirja. Teheran javno poriče da snabdeva Hute oružjem, ali inspektori UN su u više navrata pratili zaplenjene pošiljke oružja do Irana. Posle prošlonedeljnih gestova približavanja Saudijske Arabije i Irana, zvaničnici obe zemlje rekli su da će Iran izvršiti pritisak na Hute da prekinu napade na Saudijsku Arabiju, navodi se u izveštaju WSJ.

Saudijska Arabija očekuje od Irana da poštuje embargo UN na oružje koji ima za cilj da spreči da oružje stigne do Huta, navodi se u izveštaju saudijskog zvaničnika, i da umanji sposobnost grupe da krene protiv Kraljevine i zadobije više uporišta u Jemenu.

Sporazum o obnavljanju saudijsko-iranskih odnosa "daje podsticaj izgledima za sporazum u Jemenu u bliskoj budućnosti", dok će iranski pristup sukobu biti "neka vrsta lakmus testa" za uspeh prošlonedeljnog diplomatskog sporazuma, prema američkom zvaničniku kojeg citira WSJ.

Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN-a za Jemen, doleteo je ove nedelje u Teheran kako bi sa zvaničnicima razgovarao o tome kako završiti rat u Jemenu, a zatim u Rijad. Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian uverio je diplomatu UN da je Teheran spreman da učini više da pomogne okončanju sukoba u Jemenu.

Tim Lenderking, američki specijalni izaslanik u Jemenu, takođe se sastao sa saudijskim zvaničnicima u pokušaju da ubrza mirovne pregovore. Saudijska Arabija i Iran su se takođe složili da ponovo otvore svoje ambasade i diplomatske misije u roku od dva meseca i potvrdili "poštovanje suvereniteta država i nemešanje u unutrašnje stvari država".

Globalna zajednica je naširoko pozdravila zagrevanje saudijsko-iranskih odnosa, a Evropska unija je u saopštenju navela:

- Pošto su i Saudijska Arabija i Iran od centralnog značaja za bezbednost regiona, nastavak njihovih bilateralnih odnosa može doprineti stabilizaciji regiona u celini.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd