Skip to main content
Huti

TEKTONSKE PROMENE NA BLISKOM ISTOKU: Jemenska vlada i Huti postigli veliki dogovor, narod slavi, radost za mnoge porodice

Foto: Profimedia
Velike promene u obimu i dubini

Jemenska vlada i Huti u ponedeljak su se složili da puste 887 pritvorenika, posle desetodnevnih pregovora u Ženevi, saopštili su UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Dodali su da su se obe strane takođe složile da posete zatvorske objekte jedna drugoj, da delegacijama omoguće pun pristup svim pritvorenicima tokom tih poseta i da se ponovo sastanu u maju kako bi razgovarali o daljoj razmeni zatvorenika.

EKSPERTI UPOZORAVAJU: Amerika šalje teroriste ISIS-a na novi zadatak, ali ne u svrhu verskog rata

EKSPERTI UPOZORAVAJU: Amerika šalje teroriste ISIS-a na novi zadatak, ali ne u svrhu verskog rata

20 GODINA OD INVAZIJE NA IRAK: Iračani još uvek plaćaju VISOKU cenu za Bušov nepravedani rat, a evo ko je pobednik

20 GODINA OD INVAZIJE NA IRAK: Iračani još uvek plaćaju VISOKU cenu za Bušov nepravedani rat, a evo ko je pobednik

BORBENI AVIONI EMIRATA PRESRELI ASADOV AVION: Kanonada topova za sirijskog predsednika (VIDEO)

BORBENI AVIONI EMIRATA PRESRELI ASADOV AVION: Kanonada topova za sirijskog predsednika (VIDEO)

Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN-a za Jemen, opisao je sporazum kao još jedan razlog da se veruje da se stvari kreću "u pravom smeru" ka rešavanju sukoba koji pustoši zemlju više od osam godina i izazvao je jedan od najvećih sukoba i humanitarnih kriza u svetu.

- Za stotine jemenskih porodica danas je dobar dan - rekao je Grundberg.

- Nažalost, Jemen ne doživljava onoliko dobrih dana koliko zaslužuje. Stoga, toplo čestitam svima koji su učestvovali na ovom uspehu. Danas stotine jemenskih porodica mogu da se raduju ponovnom okupljanju sa svojim najmilijima. Ali važno je zapamtiti da su strane, kada su se obavezale na Sporazum o razmeni zatvorenika, dale obećanje, ne samo jedna drugoj, već i hiljadama jemenskih porodica koje su živele sa bolom odvojenosti od onih koji su im najdraži.

Pozivajući se na najavu 10. marta o obnavljanju diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana, Grundberg je dodao da oseća da sada postoji "spremnost da se angažuje u pozitivnom pravcu u pokušaju da se dođe do rešenja o sukobu u Jemenu".

Tokom prošlonedeljnog sastanka Saveta bezbednosti UN, Grundberg je pozdravio sporazum između Saudijske Arabije i Irana i rekao da je region svedok "velike promene u obimu i dubini" pregovora za okončanje dugotrajnog sukoba u Jemenu. Istovremeno je pozvao sve one koji su uključeni u sukob da iskoriste priliku koju pruža ovaj "obnovljeni regionalni diplomatski zamah" i preduzmu "odlučne korake ka mirnijoj budućnosti". U ponedeljak je rekao da je "sveobuhvatan i održiv kraj sukoba neophodan ako Jemen želi da se oporavi od razornog danka koji je osmogodišnji rat ostavio po tamošnje ljude".

Prema poruci koju su na Tviteru objavili šef komiteta zarobljenika Huta Abdul Kader Al-Murtada i glavni pregovarač milicije Muhamed Abdulsalam, Huti su pristali da oslobode 181 zatvorenika, uključujući 15 Saudijaca i tri Sudanca u zamenu za 706 zatvorenika koje drži jemenska vlada. Razmena će se obaviti za tri nedelje.

- To je izraz nade, to je izraz humanosti i ukazuje na put napred za sve strane u sukobu - rekao je Fabricio Karboni, regionalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Bliski istok, koji je sedeo između predstavnika dve delegacije u ponedeljak.

Razgovori, koji su održani u blizini glavnog grada Švajcarske, Berna, bili su poslednji u nizu sastanaka u okviru Stokholmskog sporazuma uz posredovanje UN, koji je prethodno doveo do oslobađanja zatvorenika 2020. i 2022. godine. Grundberg je zahvalio švajcarskoj vladi što je bila domaćin pregovora, a Jordanu što je bio domaćin niza sastanaka nadzornog odbora.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd