Skip to main content
Vladimir Putin

Rusi IPAK ostaju u Siriji: Putin potpisao zakon o POMORSKOJ BAZI kod Tartusa

Formalno uspostavljeno trajno Rusko prisustvo u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma Rusije i Sirije o proširenju pomorske baze u blizini sirijske luke Tartus, prenosi Tass.

Na taj način je formalizovano uspostavljanje trajnog ruskog vojnog prisustva u Siriji, a sporazum predvidja da ruski brodovi mogu da ulaze u sirijske vode i luke, kao i da se u mediteranskoj luci Tartus istovremeno može nalaziti do 11 ruskih ratnih brodova, uključujući brodove na nuklearni pogon.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Reuters

Ruska mornarica koristiće infrastrukturu baze bez nadoknade narednih 49 godina, a taj period može da se produži ako se obe strane slože. Rusko osoblje uživaće imunitet.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma ratifikovala je sporazum 21. decembra, a gornji dom Savet Federacije 26. decembra.

Moskva
Moskva
Foto: Profimedia

Odluka o proširenju jedine ruske pomorske baze na Mediteranu usledila je pošto je vrhovni komandant ruske vojske Putin naložio povlačenje dela ruskih trupa iz Sirije.

Rusija je 2015. godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji koja je dovela do preokreta u gradjanskom ratu u toj zemlji, u korist predsednika Bašara Asada, dugogodišnjeg saveznika Moskve.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd