Skip to main content
sahrana Josipa Broza Tita

DRUGI NAJGLEDANIJI DOGAĐAJ NA SVETU DESIO SE U SRBIJI: U Beogradu su tada došli predstavnici 127 zemalja (VIDEO)

Foto: Youtubeprintscreen/ Hercegovina
Ovaj događaj su direktno prenosile sve televizije u Jugoslaviji i još 16 zemalja sveta.

Događaj koji se desio 8. maja 1980. godine u Beogradu upisan je u istoriju kao jedan od najgledanijih na svetu, tačnije drugi.

Tog dana Beograd je bio pun posetilaca iz raznih zemalja sveta. Svi su oni došli samo zbog jednog čoveka - predsednika Socijalističke federativne republike Jugoslavije – Josipa Broza Tita.

„Umro je drug Tito…“, ove rečenice, kojom je spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković, , tačno u 18:50, više milionskom auditorijumu  saopštio tužne vesti, sećaju se svi koji su živeli u to vreme.

Sahranjen je u Kući cveća na Dedinju, a tom događaju je prisustvovalo više od 200 istaknutih ličnosti iz celog sveta i stotine hiljada građana.

Titovoj sahrani su prisustvovale delegacije iz čak 127 zemalja, što je ogroman broj imajući u vidu da su Ujedinjene nacije tada imale 154 članice.

8. maja 1980. u Beogradu je bilo 38 šefova država, 5 prinčeva, 7 potpredsednika republika, 6 predsednika parlamenata, 10 predsednika vlada, 3 potpredsednika vlada, 12 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 21 državni funkcioner. Titova sahrana se smatra najvećom sahranom nekog državnika u svetskoj istoriji.

Sahranu su direktno prenosile televizije u Jugoslaviji i još 16 zemalja sveta. U nekoliko zemalja snimci su naknadno emitovani, zbog čega je, prema podacima Evrovizije upravo i proglašena za drugi najgledaniji događaj u 20. veku.

Po gledanosti, ovom događaju je prethodilo samo posle sletanja Misije “Apolo 11” na Mesec koji se dogodio u julu 1969. godine.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd