Skip to main content
Donald Tramp

AMERIKU ČEKA POLITIČKI ZEMLJOTRES: Tramp poslao jasan signal - evo šta se dešava u Ajovi

Foto: Profimedia
Bivši američki predsednik Donald Tramp mitingom u Ajovi koji se održava večeras po lokalnom vremenu, poslao je najjasniji signal do sada kako planira da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, piše američki „Hil“.

Masovni događaj u Ajovi dolazi neposredno nakon informacija da su Trampovi saradnici uspeli da ga ubede da još ne ozvaniči predsedničku kandidaturu, navodi taj medij i dodaje da poslednja istraživanja pokazuju Trampa kao idealnog kandidata republikanaca.

Tramp je želeo da javno objavi kandidaturu, ali je prihvatio argument da su sada najvažniji izbori za Predstavnički dom Kongresa i trećinu mesta u Senatu 2022. godine, te da bi njegova kandidatura mogla da omete napore Republikanaca, tvrdi američki medij.

SKANDAL U ŠKOLI! Profesorka dobila OTKAZ momentalno, savetovala deci da ne nose maske pa ih VREĐALA

SKANDAL U ŠKOLI! Profesorka dobila OTKAZ momentalno, savetovala deci da ne nose maske pa ih VREĐALA

SCENOGRAFIJA PALA NA GLUMCA I UBILA GA: Velika tragedija u čuvenom teatru, predstava odmah otkazana

SCENOGRAFIJA PALA NA GLUMCA I UBILA GA: Velika tragedija u čuvenom teatru, predstava odmah otkazana

"ŽELIM DA UBIJEM NEKE NEVERNIKE" Amerikanac optužen da je pomagao talibanima - evo za šta se sve tereti

"ŽELIM DA UBIJEM NEKE NEVERNIKE" Amerikanac optužen da je pomagao talibanima - evo za šta se sve tereti

To će pokazati i na mitingu u De Mojnu, gde će na binu izaći sa nekoliko republikanskih senatora i kongresmena koji se suočavaju sa reizborom 2022. godine, podvlači „Hil“.

Međutim, ono što neće moći da izbegne je simbolika mitinga u Ajovi. Kako navodi američki medij, brojni potencijalni predsednički kandidati kroz istoriju upravo su u toj državi započinjali kampanju, i to nekoliko godina pre izbora.

Dejvid Kohel, republikanski veteran iz Ajove navodi da je Tramp prethodno držao mitinge poslednjih meseci i u DŽordžiji i Ohaju, dovodeći u pitanje simbolički značaj Ajove. Međutim, kako dodaje, "Tramp je dao nekoliko veoma važnih indikacija kako želi da se kandiduje na predsedničkim izborima".

Kohel ističe da je Ajova „sigurna teritorija“ za Trampa, što podržavaju i poslednja istraživanja javnog mnenja. Tako je čak 53 odsto ispitanika u toj državi odgovorilo da ima pozitivan stav o njemu, nasuprot 45 odsto negativnih, što je bolji rezultat nego u bilo kom trenutku Trampovog predsedničkog mandata.

Sa druge strane, aktuelni predsednik DŽo Bajden pozitivan je za 37 ispitanika u Ajovi, a negativan za 61 odsto.
Tramp je nekoliko puta u javnim nastupima nagoveštavao mogućnost da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024, ali nije eksplicitno rekao da će ući u predsedničku trku.

Takođe, on je upućivao i "strelice" ka potencijalnim republikanskim protivkandidatima za nominaciju, kao što je Ron de Santis, navodi "Hil".

- Ako bih se suočio sa njim, lako bih ga pobedio, kao i bilo kog drugog. Ako se ja kandidujem za republikanskog kandidata, drugi će odustati - rekao je Tramp za Jahu fajnans.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd