Sreda 29. nov 2023.
Poljska

AUTOBUS ZA "PAKAO" ŠOKIRAO JAVNOST: Linija 666 na udaru crkve (FOTO)

Foto: Printscreen/Jutjub
Odmaralište Hel na Baltičkom moru u poljskoj pokrajini Pomeranija više neće saobraćati autobuskom linijom 666.

PKS Gdinja je kao jedan od razloga za odluku navela pritužbe Rimokatoličke crkve.

BIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR SAD DAO STRAŠNU PROGNOZU: "Moguć vojni sukob Amerike i Kine"

BIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR SAD DAO STRAŠNU PROGNOZU: "Moguć vojni sukob Amerike i Kine"

NAKON BEOGRADA OTPUTOVAO U PETERBURG: Šeik Bin Zajed se sastaje sa Putinom, u fokusu jedna KLJUČNA tema

NAKON BEOGRADA OTPUTOVAO U PETERBURG: Šeik Bin Zajed se sastaje sa Putinom, u fokusu jedna KLJUČNA tema

TURSKU PONOVO POGODIO ZEMLJOTRES: Podrhtavanje na jugoistoku zemlje

TURSKU PONOVO POGODIO ZEMLJOTRES: Podrhtavanje na jugoistoku zemlje

Ruta će biti ponovo numerisana počevši od 24. juna, rekao je izvršni direktor tranzitne kompanije Marsin Švačik za novinski portal Trojmiasto.

- Promenili smo broj sa 666 na 669, [da] bude manje kontroverzno i manje upadljivo - rekao je Švačik. „Nama je najvažnije da autobusi voze i da su rute uredno servirane. Broj linije je sekundarni.

Još 2006. godine prethodnik kompanije je dodelio brojeve od 650 do 664 autobuskim linijama koje su saobraćale tokom školske godine, a 665 do 669 sezonskim linijama. U nekom trenutku, posetioci koji govore engleski su primetili igru reči u odlasku na put 666 do "pakla" i linija je postala turistička atrakcija. 

Ruta je postala toliko popularna među posetiocima iz okoline da je Hel, zajednica od oko 10.000 stanovnika, ponekad postala pretrpana tokom letnje sezone na plaži. Neki turisti su otišli ​​na poluostrvo samo da bi se vozili autobusom. 

Dok se "satanski autobus", kako su ga nazvali, pokazao kao dobar za posao, neki su ga u tradicionalno katoličkoj zemlji doživljavali manje dobrotvorno. Hrišćanska numerologija povezuje 666 sa đavolom, na osnovu stiha iz biblijske knjige Otkrivenja o "broju zveri". 

Katoličke novine Fronda su još 2018. godine nazvale igru reči "satanističkom glupošću". Izdanje je saopštilo da će pozvati poljsku vladu da interveniše ukoliko PKS Gdinja ne promeni broj rute.

"Autobuska linija 666 koja ide ka Helu, ukratko i otvoreno, udara na hrišćanski poredak poljske države i njene temelje, a samim tim i na dobrobit svih nas", navodi list.

Sada kada je kompanija pokleknula pred pritiscima, Švačik je rekao da je preplavljena pritužbama iz drugog tabora.

- Šokirani smo koliko nas je pristalica stare numeracije kontaktiralo - rekao je Trojmiasto, dodajući da je moguće da se put 666 vrati – možda ne ove godine, ali možda sledeće, preneo je RT.

Reagujući na Fejsbuk stranici autobuske kompanije, Kšištof Nadolski je kritikovao taj potez, rekavši da je PKS ubio sjajnu marketinšku priliku.

- To je bila reklama za ceo svet. Čitao sam o liniji 666 na Hel mnogo puta na stranim sajtovima. Uveren sam da su turisti, koji su verovatno mogli brže da idu vozom, išli autobusom iz zabave. Ne znam da li je taj broj bio slučajan ili nameran marketing, ali je sigurno privukao pažnju.

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd