25. feb 2024.
Jerevan, Jermenija

BES JERMENA DOSTIGAO VRHUNAC! Eskalacija na ulicama Jerevana, sukob policije i demonstranata, priveden veliki broj protestanata! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Traže momentalnu ostavku Nikola Pašinjana

Jermenska policija privela je u ponedeljak ujutru 142 demonstranta u Jerevanu koji zahtevaju ostavku premijera Nikola Pašinjana, saopštila je pres služba policije za Sputnjik. Ranije je saopšteno da je policija privela 53 demonstranta.

BAJDEN GAF MAŠINA ZGROZIO ČITAV SVET! Sad je zaista preterao, napravio je užasni ispad (VIDEO)

BAJDEN GAF MAŠINA ZGROZIO ČITAV SVET! Sad je zaista preterao, napravio je užasni ispad (VIDEO)

STIŽE TURSKI BRAT! Erdogan u poseti Azerbejdžanu, sastaće se sa Alijevim u eksklavi Nahičivan, pada dogovor o Karabahu

STIŽE TURSKI BRAT! Erdogan u poseti Azerbejdžanu, sastaće se sa Alijevim u eksklavi Nahičivan, pada dogovor o Karabahu

EKSPLOZIJA U SANKT PETERBURGU?! Bljesak na nebu iznad aerodroma, grad ostao bez struje (VIDEO)

EKSPLOZIJA U SANKT PETERBURGU?! Bljesak na nebu iznad aerodroma, grad ostao bez struje (VIDEO)

Demonstranti od jutros blokiraju ulice Jerevana, pokušavajući da parališu saobraćaj u gradu. U nedelju su organizatori protesta pozvali građane da parališu saobraćaj u prestonici blokadom ulica od 7 do 11 časova.

U jednoj od centralnih gradskih ulica policija je deo demonstranata privela i odvela i pre početka akcije. Protesti u glavnom gradu Jermenije ne jenjavaju od prošlog utorka, kada je Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu.

Na Trgu republike u centru Jerevana demonstranti traže ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je priznao Karabah kao deo Azerbejdžana. S vremena na vreme dolazi do sukoba i tuče između demonstranata i policije.

Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka.

Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.

Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.

Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara. Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. Predsednik je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti. Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd