Četvrtak 22. feb 2024.
Foto: Shutterstock

BLINKEN ZAGRMEO! Pre ponovnog početka sukoba sa Hamasom, Izrael OVO mora da uradi

Foto: Shutterstock
Ponovni početak sukoba Izraela i Hamasa je sve izvesniji, iako je primirje produženo za još 24 časa. Ipak, kada neizbežno dođe i sukob se nastavi, Izrael je dužan da uloži sve napore kako bi zaštitio živote civila.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Izrael mora da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija u južnom delu Pojasa Gaze.

- Državni sekretar je pozvao Izrael da preduzme sve moguće mere kako bi se izbegle civilne žrtve - navodi se u saopštenju Stejt departmenta, objavljenom nakon sastanka dvojice zvaničnika.

"IZGLEDA PRESTRAŠENO, ALI JE ŽIVA!" Prelepa Mia puštena iz kandži Hamasa, njene reči odzvanjaju širom sveta (VIDEO)Mia Šem

"IZGLEDA PRESTRAŠENO, ALI JE ŽIVA!" Prelepa Mia puštena iz kandži Hamasa, njene reči odzvanjaju širom sveta (VIDEO)

HAMAS OSLOBODIO JOŠ DVOJE TALACA: Izraelsa vojska potvrdila da su puštene dve žene! Hamas

HAMAS OSLOBODIO JOŠ DVOJE TALACA: Izraelsa vojska potvrdila da su puštene dve žene!

OZBILJNA PRETNJA ZA IZRAEL! Iran kupuje rusko naoružanje! Menja se odnos snaga na Bliskom IstokuIranska vojska

OZBILJNA PRETNJA ZA IZRAEL! Iran kupuje rusko naoružanje! Menja se odnos snaga na Bliskom Istoku

Kako prenosi "Tajms of Izrael", Blinken je naglasio da Sjedinjene Države i dalje podržavaju pravo Izraela da se zaštiti od terorističkih napada u skladu sa međunarodnim pravom.

Iz Stejt departmenta dodaju da su Blinken i Netanijahu razgovarali o naporima da se obezbedi oslobađanje svih preostalih talaca, kao i o potrebi da se ubrza isporuka humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Američki državni sekretar je istakao da Izrael treba da preduzme korake kako bi izraelski doseljenici na Zapadnoj obali odgovarali za napade na palestinski narod.

Blinken je dodao sa SAD ostaju posvećene "opipljivim koracima" ka uspostavljanju palestinske države koja će živeti u miru i slobodi pored Izraela, ali američki diplomata nije direktno pozvao na sprovođenje rešenja o dve države, navodi portal.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd