broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GDE JE KOME MESTO U KUĆI VINDZOR? Pogledajte TAČAN redosled nasleđivanja posle smrti kraljice Elizabete II (FOTO)

08.09.2022. 21:06
Piše:
Srbija Danas
Princ Filip i kraljica Elizabeta
Princ Filip i kraljica Elizabeta / Izvor: Profimedia
Postoji tačno utvrđena linija nasleđivanja

Kako je danas javljeno, britanska kraljica Elizabeta II preminula je u svom zamku Balmoral u Škotskoj gde se nalazila od jula na odmoru. Sada se već postavlja pitanje ko će je naslediti. Postoji tačno utvrđena linija nasleđivanja i ona je precizno definisana u tekstu koji sledi.

(UŽIVO) UMRLA KRALJICA ELIZABETA: Hiljade građana ispred Bakingemske palate - zastave spuštene na pola koplja (FOTO)

(UŽIVO) UMRLA KRALJICA ELIZABETA: Hiljade građana ispred Bakingemske palate - zastave spuštene na pola koplja (FOTO)

UDARNO! Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga u 96. godini života!

UDARNO! Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga u 96. godini života!

PRVA IZJAVA KRALJA ČARLSA: "Trenutak najveće tuge za mene i sve članove porodice"

PRVA IZJAVA KRALJA ČARLSA: "Trenutak najveće tuge za mene i sve članove porodice"

Kraljica Elizabeta II

Rođena: 21.04.1926. godine.

Rođena treća u redu za tron, krštena je kao princeza Elizabeta Aleksandra Marija po svojoj majci kraljici Elizabeti; njena prabaka po ocu kraljica Aleksandra; i njena baka po ocu kraljica Marija.

Kraljica je šesta žena koja se popela na britanski tron i najduže je vladajući monarh. U septembru 2015. nadmašila je rekord koji je postavila njena pra-prabaka kraljica Viktorija, koja je vladala 63 godine i sedam meseci.

Udala se za svog daljeg rođaka, princa Filipa, vojvodu od Edinburga, u novembru 1947. godine.  Kao i kraljica Elizabeta II, on je bio pra-pra-praunuk kraljice Viktorije.
Princ Filip je umro u 99. godini u aprilu 2021. godine. Njena mlađa sestra i jedina sestra, princeza Margaret je umrla 2002. godine.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta / Izvor: Reuters

Čarls, princ od Velsa

Rođen: 14.11.1948. godine.

Prvi u nizu nasleđivanja, princ Čarls je britanski monarh u čekanju sa najdužim stažom; on je naslednik od svoje treće godine.

Predsednik Prinčevskog fonda i Kraljevske Šekspirove kompanije i predsednik ili pokrovitelj više od 400 dobrotvornih organizacija, princ od Velsa je prvi kraljevski naslednik koji je stekao univerzitetsku diplomu.

Više ključnih rođaka: Dajana, princeza od Velsa, sa kojom je bio u braku od 1981. do 1996. godine. Imaju dvoje dece: prinčeve Vilijama i Harija.

Dajana je poginula 1997. tokom saobraćajne nesreće u Parizu, zajedno sa dečkom Dodijem Fajedom i vozačem Henrijem Polom. Princ od Velsa se 2005. godine oženio Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola.

Princ Čarls
Princ Čarls / Izvor: Profimedia

Princ Vilijam, vojvoda od Kembridža

Rođen: 21.06.1982. godine.

Princ Vilijam, drugi u redu za tron posle svog oca princa Čarlsa, postigao je najviši stepen obrazovanja – magistar umetnosti – od svih članova kraljevske porodice. Vojsku je služio od 2006. do 2013. godine, učestvujući u više od 150 helikopterskih operacija traganja i spasavanja.

Više ključnih rođaka: Ketrin, vojvotkinja od Kembridža, sa kojom se oženio 2011. godine. Par ima troje dece: princa Džordža, 9; princezu Šarlot, 7; i princa Luisa, 4.

Porodica živi u Adelaide Cottage-u, imanju sa četiri spavaće sobe u krugu zamka Vindzor u Berkširu, oko 25 milja udaljenog od Londona. Londonska rezidencija Kembridža, Kensingtonska palata, ostaće glavna porodična rezidencija, rekao je kraljevski izvor za CNN u avgustu.

Kejt Midlton, princ Vilijam
Kejt Midlton, princ Vilijam / Izvor: Profimedia

Princ Džordž od Kembridža

Rođen: 22.07.2013. godine.

Kada je princ Džordž stigao na svet, postao je treći u redu za nasleđivanje prestola. Ako sve bude po planu i on postane kralj posle vladavine svog dede princa Čarlsa i njegovog oca princa Vilijama, Džordž će biti 43. monarh od Vilijama Osvajača.

Ali za sada, on još uvek radi na svom obrazovanju: Džordž trenutno pohađa školu Lambruk u blizini Vindzora zajedno sa svojom mlađom sestrom, princezom Šarlot i mlađim bratom, princom Luisom.

Princ Vilijam sa porodicom
Princ Vilijam sa porodicom / Izvor: Profimedia

Princeza Šarlot od Kembridža

Rođena: 02.05.2015. godine.

Četvrta u redu za tron, princeza Šarlot je rođena u pravednijoj eri: Britanska monarhija je 2011. ukinula pravilo koje je davalo prednost muškim naslednicima u odnosu na njihove sestre u liniji nasledstva.

Kraljica Elizabeta, Kejt Midlton, Džordž i Šarlot
Kraljica Elizabeta, Kejt Midlton, Džordž i Šarlot / Izvor: Profimedia

Princ Luis od Kembridža

Rođeni: 23.04.2018. godine.

Princ Luis, peti u redu za presto, stigao je tokom sezone zauzetosti za kraljevsku porodicu; rođen je samo nekoliko nedelja pre venčanja princa Harija i Megan 2018. godine.

Kao što je tradicija, tog popodneva ispred Bakingemske palate postavljen je zlatni štafelaj sa uramljenim obaveštenjem kojim se najavljuje rođenje. Praksa objavljivanja biltena povodom kraljevskog rođenja datira najmanje od 1837. godine, kada je Bakingemska palata postala zvanična rezidencija britanskog monarha.

Elizabeta II, Luis, Šarlot, Džordž, Kejt i Vilijam
Elizabeta II, Luis, Šarlot, Džordž, Kejt i Vilijam / Izvor: Profimedia

Princ Hari, vojvoda od Saseksa

Rođen: 15.09.1984. godine.

Šesti u redu za tron, princ Hari je takođe obučavao vojsku. Britansko ministarstvo odbrane je 2008. objavilo da je Hari tajno služio u Avganistanu sa svojom vojnom jedinicom na četvoromesečnoj misiji od decembra 2007. godine.

Brzo je povučen iz bezbednosnih razloga, ali se kasnije vratio kao pilot helikoptera Apač 2012. i 2015. godine. Posle skoro decenije službe, objavio je da napušta oružane snage. Vojvoda od Saseksa je takođe osnivač Invictus Games, međunarodnog sportskog takmičenja za povređene vojnike i žene. Prve igre su održane u Londonu 2014. godine.

Još ključnih rođaka: Megan, vojvotkinja od Saseksa, sa kojom se oženio 2018. godine. Par je dočekao svoje prvo dete, sina Arčija Harisona Mauntbaten-Vindzora, u maju 2019. Njihova ćerka Lilibet "Lili" Dajana Mauntbaten-Vindzor rođena je u junu 2021 .godine.

Početkom 2020. godine, par je objavio da se povlači iz svojih uloga starijih članova britanske kraljevske porodice. Oni sada žive u SAD.

Megan Markl, princ Hari
Megan Markl, princ Hari / Izvor: Profimedia

Arči Harison Mauntbaten-Vindzor

Rođen: 06.05.2019. godine.

U značajnoj prekretnici širom Komonvelta i unutar britanskog društva, beba Arči je ušla u istoriju postavši prvo biračko britansko dete u kraljevskoj porodici.

Budući da je sedmi u redu za tron, on se ne kvalifikuje odmah za titulu princa, a Bakingemska palata je rekla za CNN u vreme Arčijevog rođenja da su njegovi roditelji, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, odlučili da ne koriste nikakvu titulu uopšte za njihovog sina.

Kada princ Čarls postane kralj, sin princa Harija će imati pravo da postane Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Arči Harison Mauntbaten-Vindzor.

Megan Markl
Megan Markl / Izvor: Profimedia

Lilibet "Lili" Dajana Mauntbaten-Vindzor

Rođena: 4. juna 2021. godine.

Lilibet "Lili" Dajana Mauntbaten-Vindzor rođena je u Santa Barbari, Kalifornija, u junu 2021. nakon odluke njenih roditelja, Harija i Megan, da se povuku iz kraljevskog života u Velikoj Britaniji i presele se u SAD.

Njeno neobično ime je omaž njenoj prabaki, kraljici - Lilibet je njen porodični nadimak. Srednje ime bebe Lili, Dajana, "izabrano je u čast njenoj voljenoj pokojnoj baki, princezi od Velsa", objavili su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa u saopštenju.

Osmo u redu za tron, kraljičino 11. praunuče je najstariji član kraljevske porodice koji je rođen u inostranstvu.

Megan Markl, princ Hari
Megan Markl, princ Hari / Izvor: Profimedia

Princ Endru, vojvoda od Jorka

Rođen: 19.02.1960. godine.

Princ Endru je treće od četvoro kraljičine dece i deveti u redu za britanski tron. Služio je u britanskoj kraljevskoj mornarici 22 godine i bio je pilot helikoptera tokom Foklandskog rata.

Princ je 2019. objavio da će se povući sa javnih dužnosti nakon kontroverznog intervjua u kojem je demantovao navode da je imao seks sa maloletnom devojkom koja je rekla da ju je prodao seksualni prestupnik Džefri Epstajn.

Endru, koji je bio pod intenzivnim ispitivanjem zbog svog višedecenijskog prijateljstva sa Epstajnom, rekao je u izjavi u kojoj je objavio svoju odluku da je to druženje postalo "veliki poremećaj u radu moje porodice i vrednom radu koji se odvija u mnogim dobrotvornim organizacijama na koje sam ponosan što ih podržavam."

Dok je još uvek princ, Endru više nema zvaničnu ulogu.

Više ključnih rođaka: Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, sa kojom se Endru oženio 1986. godine. Sara i Endru imaju dvoje dece - princezu Beatris i princezu Eugeniju.

Princ Endru
Princ Endru / Izvor: Profimedia

Princeza Beatris

Rođena: 08.08.1988. godine.

Princeza Beatris, deseta u nizu nasledstva britanskog prestola, udala se za specijalistu za nekretnine Edoarda Mapelija Mozija na privatnoj ceremoniji u julu 2020. Venčanje je bilo značajno skromniji događaj kojem su prisustvovali kraljica, vojvoda od Edinburga i bliska porodica kako bi se osigurala usklađenost sa smernicama za Covid-19 u to vreme. U septembru 2021. rodila je ćerku Sijenu Elizabet Mapeli Mozi, koja je postala 11. u redu za tron.

Beatris, 33, ima kraljevsku titulu, ali radi redovno, puno radno vreme kao potpredsednica za partnerstva i strategiju u tehnološkoj kompaniji Afiniti.

Princeza Beatris
Princeza Beatris / Izvor: Profimedia

Princeza Eugenija

Rođena: 23.03.1990. godine.

Mlađa sestra Jork je 12. po redu nasledstva, a posle svog rođaka princa Harija, bila je druga u kraljevskoj porodici koja je organizovala veliko venčanje 2018. godine.

Udala se za Džeka Bruksbanka, ambasadora brenda Casamigos tekile, koju su osnovali Džordž Kluni i Rend Gerber, suprug supermodela Sindi Kraford. Kao i njena sestra, princeza Eugenija ima prilično svakodnevni posao: radi kao direktorka umetničke galerije Hauser & Wirth u Londonu. U februaru je rodila sina Avgusta Filipa Houka Bruksbanka, koji je 13. u redu za tron.

Princeza Eugenija
Princeza Eugenija / Izvor: Profimedia

Princ Edvard, grof od Veseksa

Rođen: 10.03.1964. godine.

Najmlađe dete kraljice Elizabete II i princa Filipa, princ Edvard je 14. u redu za britanski tron. Trenutno je stalno zaposlen član kraljevske porodice. Princ Edvard se prethodno školovao kao kadet u Kraljevskim marincima i radio je kao pozorišni i TV producent.

Više ključnih rođaka: Sofi, grofica od Veseksa, kojom se princ Edvard oženio 1999. Par ima dvoje dece, lejdi Luiz Vindzor i Džejmsa Vikonta Severna.

Princ Edvard
Princ Edvard / Izvor: Profimedia

Džejms, Viskont Severn

Rođen: 17.12.2007. godine.

Iako je mlađi od svoje sestre lejsdi Luiz Vindzor, Viskont Severn je ispred nje u liniji sukcesije zbog prethodnog pravila prema kojem je britanska monarhija favorizovala muške naslednike u odnosu na njihove sestre. On je 15. u redu za tron.

Viskont i Luiz Vindzor
Viskont i Luiz Vindzor / Izvor: Profimedia

Lejdi Luiz Vindzor

Rođena: 08.11.2003. godine

Najstarije dete grofa i grofice od Veseksa, lejdi Luiz Vindzor, sada je 16. u redu za tron. Njeni roditelji su izabrali manje kraljevske titule i, uz dozvolu kraljice, dali su svojoj deci titule u stilu grofa, a ne princa i princeze, navodi Independent.

Ana, kraljevska princeza

Rođena: 15.08.1950. godine

Drugo dete i jedina ćerka kraljice Elizabete II i princa Filipa, Ana je bila treća po redu nasledstva po rođenju, ali danas je broj 17, iza svoje braće i njihove dece i unuka.

Kraljevska princeza Ana
Kraljevska princeza Ana / Izvor: Profimedia

Nadaleko poznata kao stručna jahačica, kraljevska princeza se takmičila kao jahačica na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu samo dve godine nakon što je preživela pokušaj otmice. Danas je deo Međunarodnog olimpijskog komiteta, pored toga što služi raznim dobrotvornim organizacijama.

Još ključnih rođaka: kapetan Mark Filips, prvi muž kraljevske princeze Ane, sa kojim ima dvoje dece: Pitera i Zaru. Filips, vojni oficir, bio je običan čovek koji je odbio da dobije kraljevsku titulu; Ana je takođe odbila majčinu ponudu da da titule Piteru i Zari.

BONUS VIDEO: Užas na konferenciji u Egiptu, biznismen se srušio i umro tokom govora

 

Piše:
Srbija Danas
08.09.2022. 21:06