Četvrtak 22. feb 2024.
Hamas

"TEŠKO JE GOVORITI O OSLOBAĐANJU ZAROBLJENIH VOJNIKA" Oglasili se iz Hamasa, za nastavak pregovora dat ovaj uslov

Foto: Profimedia
Visko zvaničnik Hamasa govorio je na koji način će biti moguć nastavak pregovora kao i dva pravca koja ti pregovori moraju da imaju.

Palestinski militantni pokret Hamas postavio je trajni prekid vatre u Pojasu Gaze za preduslov za oslobađanje zarobljenih pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u pregovorima sa Izraelom, javila je danas egipatska televizija Al-Kahera al-Ekhbarija.

IZRAEL VEĆ PRONAŠAO SLEDEĆU METU, OVA DRŽAVA PRVA NA UDARU: "Svako ko je bio na strani Hamasa biće proganjan na svaki mogući način"Foto: Printscreen/Channel 4 News/Shutterstock

IZRAEL VEĆ PRONAŠAO SLEDEĆU METU, OVA DRŽAVA PRVA NA UDARU: "Svako ko je bio na strani Hamasa biće proganjan na svaki mogući način"

NOVI PRIJATELJSKI GEST HAMASA PREMA RUSIJI: U znak zahvalosti Putinu, oslobođena još dva taoca sa ruskim državljanstvomFoto: Shutterstock, Youtube printscreen عربي - أخبار ,لعربي - أخبا

NOVI PRIJATELJSKI GEST HAMASA PREMA RUSIJI: U znak zahvalosti Putinu, oslobođena još dva taoca sa ruskim državljanstvom

"VI STE SLEDEĆI" Netanijahu poslao uznemirujuću poruku Evropi: "Ako Bliski istok padne..."Foto: Youtube Printscreen/La Vanguardia, Guardian News

"VI STE SLEDEĆI" Netanijahu poslao uznemirujuću poruku Evropi: "Ako Bliski istok padne..."

Kako je prenela egipatska televizija, palestinski militanti su potvrdili da će "uslovi za oslobađanje izraelskih vojnika biti drugačiji", preneo je TASS. 

Konkretno, pregovori o tom pitanju će obuhvatiti razgovore o "prekidanju neprijateljstava i ukidanju blokade" koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze.

Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je u intervjuu za televiziju Al Arabija da je "još rano i teško govoriti o oslobađanju zarobljenih vojnika u uslovima tekuće patnje palestinskog naroda i nastavljanja izraelske agresije". 

Prema njegovim rečima, "uslov za pregovore je prekid rata".

Hamdan je potvrdio da Hamas veruje da je moguće produžiti humanitarno primirje za još nekoliko dana.

- Produženje primirja za još nekoliko dana je moguće i pregovarački proces ima dva pravca. Prvi je humanitarni pravac, koji predviđa oslobađanje što većeg broja talaca. Drugi pravac je politički, koji se tiče obustavljanja agresije i ukidanja blokade Pojasa Gaze, što će otvoriti vrata za sklapanje sporazuma o razmeni koji uključuje sve taoce - istakao je Hamdan.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed bin Mohamed al-Ansari, rekao je u ponedeljak da su Izrael i Hamas, uz pomoć posrednika, postigli dogovor o produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze za dva dana.

Taher al-Nunu, portparol šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanije, rekao je za TASS da će novi sporazum sa Izraelom biti zasnovan na istim uslovima, odnosno da će tri palestinska zatvorenika biti puštena u zamenu za svakog izraelskog taoca kojeg oslobodi Hamas.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd