Skip to main content
Poljska

ISPLIVAO STROGO POVERLJIV PLAN ZA ODBRANU "U slučaju rata bili su spremni da se odreknu pola naše države" - NATO ovo neće oprostiti (VIDEO)

Foto: X Printscreen/@pisorgpl
"Plan je pretpostavljao da možemo da se branimo samo dve nedelje te da bi neprijatelj došao do desne obale Visle za sedam dana!?"

Poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) pokrenula je buru objavljivanjem delova strogo poverljivog odbrambenog plana u predizbornom spotu čiji je cilj diskreditovati opoziciju uoči opštih izbora 15. oktobra, piše Politico.

- Pažnja! Taskova vlada bila je spremna da se odrekne pola zemlje u slučaju rata - rekao je ministar odbrane Marijuš Blaščak o snimku koji je PiS objavio na društvenim mrežama 17. septembra (na 84. godišnjicu napada Sovjetskog Saveza na Poljsku 1939.)

ZAPAD DOBIO OZBILJNU KONKURENCIJU, ORUŽJE OVE DRŽAVE IDE KAO ALVA! Rat u Ukrajini i opasno okruženje naterali su ih da rade kao MRAVI!

ZAPAD DOBIO OZBILJNU KONKURENCIJU, ORUŽJE OVE DRŽAVE IDE KAO ALVA! Rat u Ukrajini i opasno okruženje naterali su ih da rade kao MRAVI!

RUŠI SE EVROPSKO JEDINSTVO?! Uzbuna u Briselu: OVE tri zemlje odbijaju da ukinu embargo na uvoz ukrajinskog žita

RUŠI SE EVROPSKO JEDINSTVO?! Uzbuna u Briselu: OVE tri zemlje odbijaju da ukinu embargo na uvoz ukrajinskog žita

Ministar se osvrnuo na strateški odbrambeni plan iz 2011. koji je pripremila bivša vlada tadašnjeg premijera Donalda Taska. Bivši predsednik Evropskog veća sada je na čelu saveza Građanske koalicije koja pokušava da spreči PiS u osvajanju trećeg mandata bez presedana.

- Plan je pretpostavljao da se Poljska može braniti samo dve nedelje te da bi neprijatelj došao do desne obale Visle nakon sedam dana - rekao je Blaščak.

Njegove su reči bile praćene slikama koje su prikazivale odlomke iz plana. Na naslovnici, koja se takođe nalazi na snimku, precrtana je oznaka "strogo poverljivo".

Iako odbrambeni plan nije aktuelan, objavljivanje njegovog sadržaja izazvalo je uznemirenost među najvišim generalima koji su bili u službi pre PiS-a. Napomenuli su da su planovi za povratak na više odbrambene linije normalni delovi vojne doktrine.

- Objavljivanje takvog dokumenta još jednom potkopava poverenje koje imamo s našim saveznicima. To dokazuje da smo sposobni za sve, da možemo da izdamo najdublje tajne Poljske i NATO-a. Misli li iko da će NATO tek tako preći preko ovoga? - rekao je penzionisani general Waldemar Skrzypczak za Wirtualnu Polsku.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd