Skip to main content
Turska

ISPRAVKA: Lažna vest o "novom terorističkom napadu": U Istanbulu su goreli automobili

Foto: Twitter Printscreen/LWNC
Da se radi o lažnoj vesti o terorističkom napadu potvrdila je i Turska radio-televizija TRT.

Analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da je vest na našem portalu Srbija Danas o automobilu bombi, odnosno novom terorističkom napadu u Istanbulu, predstavlja prenošenje lažnih vesti.

Brojni mediji domaćeg govornog područja netačno su izvijestili da je u Istanbulu počinjen novi teroristički napad i da je došlo do eksplozije autobombe dva dana nakon eksplozije bombe na šetalištu Istiklal. Zapravo se desio požar na automobilu koji se proširio na druga vozila.

UTVRĐENE ČINJENICE:

U istanbulskoj ulici Istiklal poginulo je šest osoba, a destine ih je povrijeđeno u eksploziji 13.11.2022. godine. Prema medijskim izveštajima, 46 osoba uhapšeno je zbog sumnji da su učestvovale u organizaciji napada, kojeg su turski zvaničnici okarakterisali terorističkim. 

U članku je objavljen i tweet sa profila @LWNChannel. Na snimku u tweetu, koji traje 31 sekundu, vide se dva automobila u vatri, uz brojne ljude koji snimaju požar. U tweetu je navedeno da je u Turskoj počinjen još jedan teroristički napad.

Turska radio-televizija TRT je na svojoj digitalnoj platformi TRT Balkan objavila članak u kome se navodi da su mediji iz regiona plasirali lažnu vest o novom terorističkom napadu u Istanbulu. Kako se navodi u ovom članku, u Istanbulu je u noći 15.11.2022. došlo do požara na automobilu tokom vožnje. Požar je ubrzo zahvatio još nekoliko automobila.

Google pretraga ključnih reči na engleskom jeziku ne pokazuje da su kredibilni strani mediji izvestili o terorističkom napadu ili napadu autobombom u noći 15.11.2022. godine.

Pretraga ključnih reči za termine “Istanbul, požar, auto” daje niz medijskih izveštaja o tome da se u Istanbulu u noći 15.11.2022. zapalio automobil, nakon čega je vatra zahvatila još nekoliko automobila. Primera radi, na zvaničnom Twitter profilu novinara Ragıpa Soylua objavljen je tweet o ovom požaru. Soylu se poziva na pisanje lokalne DHA agencije, koja je navela da je najverovatniji uzrok požara mehanički kvar na automobilu.

Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacija za koje je u navedenoj analizi utvrđeno da predstavljaju prenošenje lažnih vesti.

U nastavku prenosimo izmenjen sadržaj sa naslovom tako da celokupna vest nedevosmisleno prikazuje relevantne i utvrđene činjenice.

U napadu na Istanbul u ulici Istiklal poginulo je šest osoba, a destine ih je povređeno u eksploziji 13.11.2022. godine. Prema izveštajima, 46 osoba uhapšeno je zbog sumnji da su učestvovale u organizaciji napada, kojeg su turski zvaničnici okarakterisali terorističkim. 

Dva dana nakon ove eksplozije pojavila se netačna informacija da je izvršen još jedan napad u Istanbulu gde se pogrešno navodilo da je u pitanju auto-bomba. Kao izvor ove lažne vesti pojavljuje se tviter nalog @LWNChannel za koji je utvrđeno da nije tviter nalog nijednog medija. A u vreme pisanja navedne analize profil je imao 77 pratitelja/ki i nije pratio druge korisnike/ce ove mreže. Pretragom fakt čekera nije pronađen medij sa ovim imenom.

Da se radi o lažnoj vesti o terorističkom napadu potvrdila je i Turska radio-televizija TRT koja je na svojoj digitalnoj platformi TRT Balkan objavila članak u kome se navodi da su mediji iz regiona plasirali lažnu vest o novom terorističkom napadu u Istanbulu. Kako se navodi u ovom članku, u Istanbulu je u noći 15.11.2022. došlo do požara na automobilu tokom vožnje. Požar je ubrzo zahvatio još nekoliko automobila.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd