Skip to main content
Kim Džong Un, Vladimir Putin

MRAČNE SLUTNJE ZAPADA OSTVARENE Sada je sve jasno - ovo će Kim Džong Un dobiti u zamenu za pomoć Putinu

Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
SAD i partneri već su upozorili da bi se severnokorejski svemirski program mogao da se koristi za unapređenje programa balističkih projektila.

Severnokorejski vođa Kim Džong un iz Rusije se vratio s primljenim obećanjima da će Vladimir Putin pomoći njegovom svemirskom programu koji bi Pjongjangu omogućio postizanje dugogodišnjeg cilja - postavljanje većeg broja špijunskih satelita u zemljinu orbitu, piše Bloomberg.

Putin je navodno Kim Džong unu obećao pomoć u izgradnji satelita koje bi se u svemir lansirale uz pomoć ruskih raketa. U proteklih 25 godina Severna Koreja je sedam puta pokušala da postavi satelit - rezultati su poražavajući. Pet se misija srušilo na dno mora, dve su uspele da "bace" nešto u svemir, ali s veoma upitnim operativnim statusom. Pomoć iz Rusije mogla bi da pomogne Severnoj Koreji da okrene trend, omogućujući zemlji da iz orbite prate kretanje američkih trupa i saveznika u regiji.

RUSIJA POTVRDILA: Spremni smo da pomognemo Severnoj Koreji, stigao brz odgovor Pjongjanga

RUSIJA POTVRDILA: Spremni smo da pomognemo Severnoj Koreji, stigao brz odgovor Pjongjanga

SNAŽNA PORUKA LIDERA SEVERNE KOREJE: Pogledajte šta je Kim Džong Un rekao Putinu na kraju posete Rusiji

SNAŽNA PORUKA LIDERA SEVERNE KOREJE: Pogledajte šta je Kim Džong Un rekao Putinu na kraju posete Rusiji

"PUTIN OČAJAN, KIM PARANOIČAN" Vojnom analitičaru jedan detalj posete severnokorejskog lidera Rusiji zapao za oko

"PUTIN OČAJAN, KIM PARANOIČAN" Vojnom analitičaru jedan detalj posete severnokorejskog lidera Rusiji zapao za oko

- Sateliti su vitalni za savremene vojne operacije i prikupljanje obaveštajnih podataka - rekao je Dejvid Šmerler, viši naučni saradnik u Centru Džejms Martin, institutu koji je posvećen sprečavanju proliferacije oružja za masovno uništenje.

Pjongjang je i ove godine u dva navrata pokušao da pošalje satelit u orbitu na novoj svemirskoj raketi. Neuspešno. Ruski svemirski program star je više od pola veka i ima dokazane rezultate. Svojevremeno je i Južna Koreja koristila pomoć Moskve kako bi poslala vlastite satelite u svemir.

Rusi bi, piše Bloomberg, mogli da ponude Pjongjangu i tehnologiju koja bi poboljšala performanse njihovih satelita. Inače, Južna Koreja spasila je jedan od neuspelih Kimovih špijunskih satelita koje su pokušali da pošalju u svemir ove godine. Zaključak je bio da ta tehnologija nema nikakvu vojnu vrednost.

U zamenu za tehnologiju, Severna Koreja bi mogla da osigura preko potrebnu municiju za Putinov rat u Ukrajini. Režim u Pjongjangu "sedi" na ogromnim zalihama artiljerijskih granata i rakete iz sovjetske ere koje je Kremlj već postavio na prve linije fronta.

SAD i partneri već su upozorili da bi se severnokorejski svemirski program mogao koristiti za unapređenje programa balističkih projektila. Upozoravaju da bi svaka pomoć koju Putin ponudi Kimu predstavljala kršenje mera za koje je Rusija pri UN-u svojevremeno glasala da se odobre.

Ipak, navodi Bloomberg, Severna Koreja i Rusija mogu da tvrde da svaka zemlja ima pravo na vlastiti civilni svemirski program i da saradnja ne bi prekršila nikakve međunarodne sporazume.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd