Skip to main content
Ukrajinska vojska

NAPADNUTE SNAGE DONJECKA, IMA MRTVIH I RANJENIH: Ukrajinci zadali snažan udarac, novi zakoni vode zemlju u KRVAVI RAT

Foto: Profimedia
Razmena artiljerijske vatre je redovna pojava

U još jednoj eskalaciji, ukrajinske oružane snage su u granatiranju ubile trojicu borca DNR-a, a jedan je teško povređen. Vojnici 93. mehanizovane brigade UAF izveli su granatiranje artiljerijom od 120 mm na Novu Marievku i kao rezultat toga pogodili su položaje DNR-a.

Travelland preporučuje dva TOP grčka hotela: All inclusive, 7 noći od 615€

Travelland preporučuje dva TOP grčka hotela: All inclusive, 7 noći od 615€

SAMO IM JE JOŠ TO FALILO, STIGLO NEŠTO MNOGO GORE OD TALIBANA: Ugroženo čak 200.000 ljudi

SAMO IM JE JOŠ TO FALILO, STIGLO NEŠTO MNOGO GORE OD TALIBANA: Ugroženo čak 200.000 ljudi

UZBUNA NA ALJASCI ZBOG CUNAMIJA: I Japan je u opasnosti? Udar od 8.2 stepeni po Rihteru nije NAIVNA STVAR!

UZBUNA NA ALJASCI ZBOG CUNAMIJA: I Japan je u opasnosti? Udar od 8.2 stepeni po Rihteru nije NAIVNA STVAR!

- Toplo preporučujemo da kijevski vojnici odbiju da izvršavaju zločinačka naređenja komande i poštuju prekid vatre kako bi spasili svoje živote. Hitno zahtevamo hitan odgovor međunarodnih posmatrača! Sve dok ukrajinski militanti ne budu odgovarali za svoje zločine, teror stanovništva Donbasa će se nastaviti.

- Žao nam je što vas moramo obavestiti da su u granatiranju poginula tri branioca naše Republike, a jedan sa više gelera je odvezen u bolnicu u Donjecku. Izražavamo iskreno saučešće porodicama i prijateljima poginulih vojnika.

- Pozivamo međunarodne posmatrače da zabeleže još jednu činjenicu kršenja primirja od strane ukrajinskih osvajača, koja je rezultirala smrću i povredama naših vojnika, i da nateraju ukrajinsku stranu da striktno poštuje postojeće sporazume i da se uzdrži od eskalacije sukoba - navodi se u saopštenju DNR -a.

Zatim su, u skladu sa sporazumima iz Minska, radi zaštite civilnog stanovništva od granatiranja od strane UAF -a, jedinice DNR -a NM bile prinuđene da uzvrate vatru iz naoružanja koje nije zabranjeno sporazumima iz Minska i suzbile neprijateljske vatrene aktivnosti.

Kao rezultat odmazde, pogođena je minobacačka posada 93. brigade Oružanih snaga Ukrajine, povređena su tri ukrajinska vojnika. Donjeck je takođe optužio Kijev da podržava prekid vatre, ali čini sve što može da omete takav razvoj događaja.

- Oko Kijeva se neprestano čuju lažne izjave o njegovoj posvećenosti toku mirnog rešavanja sukoba u Donbasu, ali terorističke metode koje koriste ukrajinski militanti ukazuju na suprotno. UAF je ponovo pokušao teroristički akt protiv naše Republike - navodi se u saopštenju.

U poslednjih nekoliko dana, svakodnevno je bilo prekršaja od strane kijevske strane, a desetine minobacačkih granata ispaljeno je u 27 navrata u poslednjih 7 dana. 24. jula je objavljeno da su ukrajinske snage bezbednosti ispalile minobacačke granate na zapadnu periferiju Donjecka, oštetivši stambenu zgradu. 27. juna jedna žena je povređena u granatiranju ukrajinskih snaga bezbednosti u Horlovki, koju kontroliše DNR.

Sprema se eskalacija, pošto je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakone o uspostavljanju "nacionalnog otpora" i proširenju oružanih snaga.

- Sledeća i izuzetno važna faza u razvoju SOF-a trebalo bi da bude primena dva nova zakona koja sam podneo u parlamentu kao hitne, usvojene ustavnom većinom. To su zakoni o osnovama nacionalnog otpora i povećanju broja oružanih snaga Ukrajine - rekao je Zelenski.

Kao takve, uskoro će više snaga biti spremno za potencijalna neprijateljstva u istočnoj Ukrajini.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd