Skip to main content
Turska uz palestinsku braću

ISPRAVKA: Nije tačno da Erdogan ulazi u rat sa Izraelom

Foto: Profimedia/ilustracija
Erdoganova izjava ne može se opravdano protumačiti kao “ulazak Turske u rat sa Izraelom”

Mediji, a među njima i naš portal Srbija Danas, prvobitno je preneo informaciju o tome da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan "ulazi u novi rat i da će mobilisati "ceo svet protiv Izraela" u smislu slanja vojnika, ali te informacije nisu tačne i u ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina i da ne postoji nikakav dokaz koji bi podržao navode i te tvrdnje. Insinuacija da je "novi rat na pomolu" koja se nalazila u naslovu prvobitno objavljenog teksta ne odgovara kontekstu vesti i činjenicama koje su se našle unutar samog članka. Tekst je ispravljen na osnovu analize organizacije raskrinkavanje.ba.   

Izjava predsednika Turske iskorišćena je u tekstovima za kreiranje dezinformacija o uključivanju ove zemlje u sukob Izraela i Palestine. Erdogan zaista jeste rekao da će se Turska sa njim na čelu “potruditi da mobiliše čitav svet, posebno islamski, da zaustavi terorizam i okupaciju Izraela”, nije spominjao nikakvo slanje vojnika, kako se tvrdilo u pojedinim medijima, a takođe nije dao ni naznaku da će Turska ući u rat. 

Dodatno, ovakva Erdoganova izjava ne može se opravdano protumačiti ni kao “ulazak Turske u rat sa Izraelom”, ni kao “pokretanje Trećeg svetskog rata”. Erdogan je još od ranih faza sukoba zagovarao potrebu slanja međunarodnih mirovnih misija u Palestinu, te pozivao Ujedinjene nacije na reakciju. Ipak, nije tačno da je govorio o slanju Turske vojske u Izrael, niti o pokretanju bilo kakvog  rata. Niti jedna od ovih tvrdnji nema utemeljenje u činjenicama.

PRVOBITNO OBJAVLJENA VEST: 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve što bude u njegovoj moći kako bi se mobilisao ceo svet, posebno islamski, i zaustavio "teror" Izraela protiv Palestinaca.

- Ocenjujući izraelske napade u Jerusalimu kao teror, izrazio sam (u razgovoru sa palestinskim liderima) svoju surovu osudu ovih podmuklih napada koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, da se zaustavio teror i okupacija - napisao je Erdogan na Telegramu.

On je dodao da će "Turska uvek biti na strani palestinske stvari, stajati uz svoju palestinsku braću i štititi čast Jerusalima".

Ranije je vojska Izraela odlučila da poveća prisustvo na granici sa Pojasom Gaze, pošto su u poslednje vreme nastavljena raketiranja iz enklave po teritoriji Izraela.

Pored toga, već nekoliko dana se nastavljaju sukobi u Istočnom Jerusalimu. Prema podacima Crvenog polumeseca u Jerusalimu, samo noćas je u sukobu Palestinaca i izraelske policije bilo povređeno 80 osoba.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd