Četvrtak 07. dec 2023.
Siki, Indija

NOVO USIJANJE! VELIKI SUKOB DVE MOĆNE SILE: Ubistvo kalistanskog separatiste izazvaće haos?! (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Odnosi dve zemlje već su se zaoštrili

Premijer Džastin Trudo optužio je Indiju za ubistvo Hardipa Singa Nidžara (45), lidera kanadskih Sika u Britanskoj Kolumbiji, jednoj od kanadskih saveznih država.

ZBOG POHLEPE POJEDINACA PATI CEO SVET Gutereš poslao snažnu poruku: Vreme nam ističe

ZBOG POHLEPE POJEDINACA PATI CEO SVET Gutereš poslao snažnu poruku: Vreme nam ističe

GOTOVO JE SA NAGAĐANJIMA "Slava Svevišnjem" - evo šta se STVARNO dešava sa Kadirovim (VIDEO)

GOTOVO JE SA NAGAĐANJIMA "Slava Svevišnjem" - evo šta se STVARNO dešava sa Kadirovim (VIDEO)

RUSKA VOJSKA NAPADNUTA U KARABAHU! Otvorena vatra, ubijeni pripadnici mirovnih snaga!

RUSKA VOJSKA NAPADNUTA U KARABAHU! Otvorena vatra, ubijeni pripadnici mirovnih snaga!

Nidžar se borio za nezavisnost Kalistana, kao države Sika na teritoriji ujedinjenog Pandžaba, od 1947. podeljenog između Indije i Pakistana. Indija ga je vodila kao teroristu. Kanadske optužbe Indija je odbacila kao apsurdne, prenosi New York Times.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Menali Žoli objavila je da su u znak protesta proterali indijskog diplomatu, šefa indijskih obaveštajaca u Kanadi. Nekoliko sati nakon toga Indija je proterala kanadskog diplomatu.

Kandske tajne službe proteklih nedelja su intenzivno istraživale ubistvo kanadskog državljanina Hardipa Singa Nidžara. Lider Sika u Britanskoj Kolumbiji ubijen je 18. juna u gradu pored Vankuvera.

Trudo je pred kanadskim parlamentom ustvrdio da "nema dvoumljenja" o upletenosti indijske vlasti u ubojstvo.

- Svaka umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu neprihvatljivo je kršenje našeg suvereniteta - rekao je Trudo poslanicima.

Džastin Trudo
Džastin Trudo
Foto: Profimedia

Najavio je da će izvršiti pritisak na Indiju radi saradnje u istrazi. Pre nekoliko nedelja šef kanadske tajne službe putovao je u Indiju da upozna tamošnje obaveštajce s rezultatima kanadske istrage, izvestio je Dominik LeBlan, ministar javne bezbednosti.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je u utorak kanadske optužbe kao apsurdne i politički motivisane. Indija sada optužuje Kanadu da dugo pruža utočište "kalistanskim teroristima i ekstremistima" koji prete bezbednosti Indije.

- Tražimo od kanadske vlade da preduzme hitne i učinkovite zakonske mere protiv svih antiindijskih elemenata koji deluju na njihovom tlu - pozvali su iz Ministarstva spoljnih poslova Indije.

Narendra Modi
Narendra Modi
Foto: Profimedia

U Indiji među 1,4 milijarde stanovnika živi 21 milion Sika. U indijskoj saveznoj državi Pandžab živi 31,6 miliona ljudi, od čega 58 posto Sika. Smatra se da u Kanadi živi najveća zajednica iseljenih Sika.

Optužba da je indijska vlada bila umešana u političko ubistvo u Kanadi verovatno će dodatno pogoršati odnose dve zemalje. Početkom septembra Kanada je suspendovala pregovore o trgovinskom sporazumu s Indijom koji su trebali biti zaključeni ove godine.

Prošle nedelje tokom samita G20 u Indiji indijski premijer Naredra Modi optužio je Kanadu da ne čini dovoljno da uguši "anti-indijske aktivnosti ekstremističkih elemenata".

Građani indijskog porekla čine 4 posto stanovništva Kanade. Trudo je rekao da su mnogi od njih ogorčeni zbog ubistva, a neki se sada boje za ličnu bezbednost. Od 1,4 miliona Kanađana indijskog porekla (procene se kreću do 1,8 miliona) mnogi su Siki.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd