Skip to main content
Opijum

OPIJUMSKI RAT: Kako je Engleska postala najveći IZVOZNIK DROGE na svetu, a zbog "leka za ljudsku patnju" ova sila stigla NA IVICU PROPASTI

Foto: Profimedia
Bio je to neravnopravan rat

Najvažniji izvozni artikal Britanske Indije bio je opijum. Tridesetih godina 19. veka trgovci su ovom drogom preplavili kinesku carevinu. Milioni ljudi postali su zavisnici, a otpor je slomila Kraljevska ratna mornarica Ujedinjenog Kraljevstva.

- Gde Vam je savest. Zamislite da stranci dođu u Englesku kako bi prodavali opijum i zaveli ljude da ga konzumiraju: uvažena kraljice, tako nešto bi u vama izazvalalo veliku odbojnost... Ako takvo zlo ne dopuštate u svojoj zemlji, onda ne bi trebalo da ga prenosite na druge zemlje, na Kinu pogotovo!

Pročitajte i:

Pošiljalac ovog neobičnog apela bio je Lin Zesu, specijalni izaslanik kineskog cara za borbu protiv krijumčarenja opijuma, koje je njegovu zemlju vodilo u propast. Procenjuje se da je deset odsto kineskih stanovnika (oko 400 miliona) bilo duboko zavisno od droge. Privreda zemlje je propala, inflacija je ruinirala valutu i mnogi su pali na prosjački štap.

Uzgajanje opijumskog maka u Avganistanu
Foto: Profimedia

Međutim, kada je kineski car drakonskim merama pokušao da nametne zabranu konzumiranja opijuma, suočio se sa silom, kojoj Kina nije bila dorasla: britanskom flotom. 

STRAVIČAN slučaj porodičnog nasilja zbog kog je svet ZANEMEO: Roditelji godinama ZLOSTAVLJALI decu, detalji LEDE KRV u žilama

Do kraja 18. veka Kina je za vreme Mandžurske dinastije (dinastija Ćing) bila najveća sila Azije. Posle smrti moćnog cara Ćijanlonga 1799. počeli su da se nagomilavaju problemi. Veliki vojni pohodi vladara finansijski su iscrpli carstvo, narastajuće stanovništvo moglo je da se prehrani samo širenjem obradivih površina, a posledice su bile poplave, glad i korupcija u vlasti. Jedna nova strast omogućavala je bekstvo od beznadežne realnosti: opijum.

Kineska ikona
Foto: Profimedia

Nakon što je Britanija izgubila teritorijalne posede u Severnoj Americi, britanska kompanija East India Company (EIC), južno od Himalaja, pokušala je da osvoji novo tržište: Kinu. U to vreme, Evropljani nisu imali ništa što bi moglo da se meri s luksuznom robom koju su uvozili iz Kine (čaj, porcelan, svila), pa je bilans trgovine s Kinom sve do početka 19. veka bio negativan. Samo jedan proizvod, koji je uspevao, pre svega, u Indiji, našao je tržište u Kini koje se brzo širilo. Pogađate, opijum.

Doživela je pravi HOROR na odmoru: Htela da napravi selfi, a uslikala je JEZIVU scenu

“Isparenja slična rakiji” postala su “univerzalni lek za ljudsku patnju”. Iako su carevi branili konzumiranje, krijumčarske mreže omogućile su britanskim trgovcima ogromnu dobit. Godine 1834, godišnje se uvozilo 2,5 miliona kilograma čistog opijuma. Između 1826. i 1836. u evropske ruke slivalo se 38 miliona srebrnih američkih dolara godišnje. Time je podstaknuta inflacija u Kini. 

Ovo su najstrašnije sekte na svetu: Ko je u njih ušao prolazio je pravi pakao (FOTO/VIDEO)

Sredinom tridesetih godina 19. veka, car Daoguang rešio je deluje. Imenovao je Lina Zesua za specijalnog izaslanika, koji je uveo stroge mere protiv krijumčarskih bandi. Njihovi članovi su hapšeni, brodovi uništeni, a trgovci i uživaoci su javno pogubljivani. Godine 1839. Lin se namerio i na dobavljače u inostranstvu. Uhapšeno je 350 stranaca, pomenuto pismo poslato je kraljici Viktoriji, dok je u kineskim lukama zapaljeno više od 20.000 sanduka indijskog opijuma.

Britanske kolonije
Foto: Profimedia

Britanski trgovci drogom proglasili su sebe braniocima slobodne trgovine i zatražili intervenciju Kraljevske mornarice. Bez objave rata, armada od 48 ratnih brodova (uključujući i četiri oklopna parobroda) u junu 1840. ušla je u kineske vode.

Ubio ga zagrljaj ljubavi: Za smrt ljubitelja reptila kriva pitonka Tini

- Bio je to neravnopravan rat, u kome su se Kinezi borili drvenim čamcima protiv oklopnih brodova s topovima, kopljima i mačevima protiv moderne artiljerije, a seoske milicije protiv profesionalne vojske - opisuje hamburški istoričar Kaj Fogelzang Prvi opijumski rat.

Majka MONSTRUM: Ubila svoje dvoje dece da bi uzela novac od osiguranja

Avgusta 1840. Britanci su zaposeli Hongkong u nameri da ga koriste kao bazu buduće trgovine, na šta je kineski car zabranio trgovinu opijumom. Njegov otpor slomili su topovi mornarice. Dvadeset devetog avgusta 1842. Daoguangovi pregovarači prinuđeni su da na britanskom brodu “HMS Cornwallis” u vodama Nankinga potpišu ugovor kojim je britanskim trgovcima oslobođen pristup kineskim lukama, potvrđena predaja Hongkonga, a garantovane su i reparacije u iznosu od 21 milion dolara. Ubrzo potom Hongkong je postao britanska kolonija.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd