Utorak 27. feb 2024.
orban

"SRBI SU VEOMA DOBRI VOJNICI!"Orban pohvalio našu istoriju: "Imamo zajednički posao da čuvamo HRIŠĆANSTVO U EVROPI!"

Foto: Tanjug/Vlada Mađarske Vivien Cher Benko (STF)
Mađarski premijer je u velikom intervjuu za Tanjug dao zanimljiv komentar na pitanje srpskog i mađarskog identiteta, kao i aktuelnu krizu Hrišćanstva u Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban govorio je danas za Tanjug o odnosima Mađarske i Srbije, kao i aktuelnim društveno-političkim temama. On se dotakao i teme istorijskih i kulturnih karakteristika zajedničkih srpskom i mađarskom narodu. 

ORBAN NIKAD JASNIJI: "Srbi trpe provokacije na Kosovu i Metohiji! Mora se POŠTOVATI međunarodno pravo! Možete uvek računati na Mađarsku"viktor orban

ORBAN NIKAD JASNIJI: "Srbi trpe provokacije na Kosovu i Metohiji! Mora se POŠTOVATI međunarodno pravo! Možete uvek računati na Mađarsku"

"OČUVANJE I POVEĆANJE RUSKE POPULACIJE JE NAŠ CILJ" Putin pozvao žene da rađaju po OSMORO dece, rusko stanovništvo u opadanju!Foto: Profimedia

"OČUVANJE I POVEĆANJE RUSKE POPULACIJE JE NAŠ CILJ" Putin pozvao žene da rađaju po OSMORO dece, rusko stanovništvo u opadanju!

RUSKI BORCI RAZBILI SU MIT O NEPOBEDIVOSTI ZAPADA! Putin ponosan na svoju ARMIJU: "Naša obaveza je da znamo ko su Heroji Otadžbine i da ih poštujemo"vladimir putin

RUSKI BORCI RAZBILI SU MIT O NEPOBEDIVOSTI ZAPADA! Putin ponosan na svoju ARMIJU: "Naša obaveza je da znamo ko su Heroji Otadžbine i da ih poštujemo"

Orban je naglasio da je zajednička budućnost ono što ujedinjuje Srbiju i Mađarsku, je robe zemlje dele opasnosti koje modern doba donosi.
Kako je pojasnio obe zemlje su u osnovi zemlje jakog nacionalnog identiteta.

- Volimo svoju zemlju. Volimo svoj narod. Volimo svoju istoriju. I spremni smo da se borimo za to. Dakle, ne bismo voleli da budemo deo neke vrste super Ujedinjenih Evropskih Država ili nečega poput super države, i da budemo puka provincija. Mi smo ponosne nacije i države. To je nešto vrlo uobičajeno u vašoj istoriji i u vašoj duši i umu, kao i kod Mađara. Druga je da smo spremni da se borimo za to. Dakle, ne razmišljamo samo o nečemu, već ako je trenutak tu, mi smo borci. Vi ste borci. Poznato je da ste veoma dobri vojnici. Mađari takođe nisu loši. Vaši sportski timovi su zaista fantastični. Vaš sport je prožet nacionalnim karakterom Srba, to je nešto što mi poštujemo. Mi smo malo komplikovaniji, ali kada se Mađari konačno ujedine, mi takođe možemo biti dobri borci za budućnost zemlje. Pre svega mislim da Srbi i Mađari kao narodi imaju budućnost. A mi, pod tim mislim na Srbe i Mađare, jesmo spremni da se borimo za svoju zemlju. To je veoma važno - rekao je Orban.

Aleksandar-Vučić,-Viktor-Orban
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Dodaje da je druga stvar koja povezuje dve zemlje činjenica da su teškoće uvek bile deo naše istorije.

- Kada smo suočeni sa nekim novim izazovima, prva reakcija je da se ne plašimo. Već kažemo, u redu, to je novi izazov. Hajde da razmotrimo situaciju. To nije samo problem. To je takođe mogućnost. A takvo samopouzdanje je, barem tako mislim, uobičajeno i u Srbiji i u Mađarskoj. Osim toga, ne zaboravite da obe nacije svoje postupanje smatraju malo važnijim od samog rada za naciju. Uvek radimo za region. Dakle, kada pogledam Balkan, razumem da Srbi misle da imaju misiju, jer imate visoko razvijenu kulturu, imate istoriju i tako dalje. A i u centralnoj Evropi, Mađari smatraju da je pre svega najvažnije raditi u interesu Mađara. Ali, znate, mi imamo uticaj na susedne zemlje, pa čak i na celu Evropu. Dakle, nismo spremni da se zatvorimo unutar sopstvenih granica i sopstvene teritorije, ali bismo želeli da doprinesemo nečemu većem. Centralnoevropskom ili balkanskom ili svim evropskim zajedničkim ciljevima i dostignućima. Takav tip aspiracija je veoma snažan - rekao je on.

Kako kaže ne treba zaboraviti da su Srbija i Mađarska hrišćanske zemlje, a da je hrišćanstvo trenutno u veoma teškoj situaciji u Evropi.

- Gubimo teritoriju. Progresivni levičarski pristup životu i njihove vrednosti se šire poprilično brzo. A tradicionalno poimanje ljudskog bića da sledi Isusa Hrista i sva ta vrsta znanja i pribranosti i posvećenosti postaje sve slabije i slabije prisutna u Evropi. I mislim da i vi na Balkanu, kao i Mađarska u centralnoj Evropi, imate posao da održavate reč i poruke hrišćanstva. I mi imamo takvu vrstu duhovnog razumevanja jedni za druge - ocenio je on.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd