Skip to main content
Sunce

OVAKVE KADROVE SVET JOŠ NIJE VIDEO: Najbliži susret sa Suncem ikada, napravljeni fascinantni snimci - OVO JE BAJKA (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/European Space Agency, ESA
Svemirska letelica koja kruži oko Sunca prvi put se približila i snimila susret sa veličanstvenim detaljima.

Solarni orbiter Evropske svemirske agencije (ESA) ušao je u "bliski susret", poznat kao perihel, 26. marta, došavši na udaljenost od oko 48 miliona kilometara (30 miliona milja) unutar orbite Merkura.

TRAGEDIJA - PREVRNUO SE ČAMAC: Ima poginulih, a broj nestalih se ne može predvideti

TRAGEDIJA - PREVRNUO SE ČAMAC: Ima poginulih, a broj nestalih se ne može predvideti

DEVETNAEST KADETA POVREĐENO U KASARNI, MEĐU NJIMA TRI DEVOJKE! Potpuno neočekivano, udario ih grom iz vedra neba

DEVETNAEST KADETA POVREĐENO U KASARNI, MEĐU NJIMA TRI DEVOJKE! Potpuno neočekivano, udario ih grom iz vedra neba

NOVI SASTANAK ILI MOŽDA NE? Evo šta planiraju lideri Švedske i Finske

NOVI SASTANAK ILI MOŽDA NE? Evo šta planiraju lideri Švedske i Finske

U toj blizini temperature su dostizale oko 500 stepeni Celzijusa (930 stepeni Farenhajta), a očekuje se da će budući periheli biti još bliži i topliji, prenosi Sajens alert. Svemirska letelica je videla Sunce kakvo nikada ranije nismo videli – uključujući fascinantnu, misterioznu osobinu nazvanu "jež", kao i detalje obično skrivenih solarnih polova.

Ova nova zapažanja, uzeta sa deset naučnih instrumenata Solarnog orbitera koji po prvi put rade zajedno, trebalo bi da obezbede mnoštvo podataka za otkrivanje ponašanja Sunca, uključujući njegova divlja magnetna polja i ponekad haotično vreme koje izbacuje u međuplanetarni prostor.

Već smo videli spektakularnu sliku visoke rezolucije iz svemirske letelice dok se približavala. Sada je ESA objavila video snimak susreta solarne sonde na našu veličanstvenu zvezdu. Solarni orbiter je postavljen kako bi napravioogromnu razliku u solarnoj nauci, ne samo zato što nam može pokazati delove Sunca koje obično ne možemo da vidimo.

Na primer, zbog Zemljine tačke u orbiti, polove Sunca je izuzetno teško proučavati; samo svemirska letelica koja kruži iznad i ispod Sunca može da vidi te regione.

Smatra se da su polarni regioni izuzetno važni regioni za solarna magnetna polja koja igraju tako veliku ulogu u solarnoj aktivnosti. Međutim, pošto su polovi tako teško vidljivi, ne znamo šta se dešava sa magnetnim poljima tamo. Sa svojim skupom instrumenata, Solarni orbiter nudi uvid bez presedana u ove zagonetne regione.

Njegov pogled na južni pol Sunca 30. marta otkrio je region koji kipti petljastim linijama magnetnog polja koje se udaljavaju od Sunca. Solarni "jež" je još jedna fascinacija. I ona je snimljena 30. marta, a solarni fizičari tek treba da otkriju šta je tačno i kako je nastala.

Sastoji se od relativno malog regiona prečnika oko 25.000 kilometara, snimljenog u ekstremnom ultraljubičastom zračenju da bi se otkrila aktivnost u njemu. I to kakva aktivnost: vrući i manje vrući šiljci solarnog gasa vire u svim pravcima u solarnoj atmosferi, poput solarnog kreveta.

- Slike zaista oduzimaju dah - kaže solarni fizičar David Berghmans iz Kraljevske opservatorije Belgije.

- Čak i da Solarni orbiter sutra prestane da uzima podatke, godinama bih bio zauzet pokušavajući da shvatim sve ove stvari.

Glavni cilj Solarnog orbitera je da pomogne naučnicima da shvate efekat Sunca na celu heliosferu, ili sferu sunčevog uticaja koju definiše solarni vetar, čija se granica prostire iza orbite Plutona. Taj solarni vetar izbacuje čestice i magnetna polja u međuplanetarni prostor.

Što se Solarni orbiter više približava Suncu, to će bolje moći da uzorkuje kako duva solarni vetar. Kako se približavao perihelu, 21. marta je detektovao odliv energetskih čestica. Najpre su stizale energičnije čestice, a zatim one sa manje energije. Ovo sugeriše da čestice nisu nastale blizu položaja Solarnog orbitera, već blizu površine Sunca.

Drugi instrumenti su zabeležili solarne događaje koji su mogli da proizvedu čestice izbacujućiih u svemir, uključujući solarnu baklju i izbacivanje koronalne mase, što nije slično CME-u koji je posmatrao svemirski brod 10. marta, što semože videti u ovom videu.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
23 Beograd