Skip to main content
Kina

PANIKA NA TAJVANU, KINA VRŠI PRITISAK! Dok je ceo svet gledao u Pelosi, Peking povukao NEOČEKIVANI potez

Foto: Shutterstock/YoutubePrintscreen/World Health Organization
Poseta Nensi Pelosi, predsednice Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, Tajvanu bila je kratka, ali je, kako prenose mnogi azijski mediji, veoma burna i ostavila je mnoge posledice.

Pre svega ekonomske, kada je reč o odnosima Kine prema Tajvanu.

Kako prenose japanski mediji, pozivajući se na tajvanske izvore, Peking je instantno počeo da vrši pritisak na Tajvan, otpočevši neku vrstu doziranog ekononomskog pritiska.

REZIDENCIJA DONALDA TRAMPA POD OPSADOM: FBI izvršio raciju na njegovom imanju na Floridi (VIDEO)

REZIDENCIJA DONALDA TRAMPA POD OPSADOM: FBI izvršio raciju na njegovom imanju na Floridi (VIDEO)

ČOPOR PASA IZUJEDAO PENZIONERA (69): Policija i hitna pomoć momentalno reagovali, ali NIJE MU BILO SPASA!

ČOPOR PASA IZUJEDAO PENZIONERA (69): Policija i hitna pomoć momentalno reagovali, ali NIJE MU BILO SPASA!

SZO IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Širom sveta više od 580 miliona obolelih od korona virusa

SZO IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Širom sveta više od 580 miliona obolelih od korona virusa

Kineska vlada uvela je mere koje se odnose na izvoz i uvoz tajvanske robe, stvarajući tako paniku među tajvanskim firmama i preduzetnicima.

Praktično, čim je Pelosi sletela na Tajvan, kineska carina je bez najave naredila obustavu uvoza tajvanskih citrusa u Kinu.

Ova odluka obrazložena je činjenicom da su pronađeni štetni insekti u voću, te da je količina insekticida otkrivena na plodovima premašila dozvoljenu granicu. Tajvanski proizvođači su bili šokirani ovom odlukom, a jedan od njih se javno pobunio, tvrdeći da se nikada ranije ovakve stvari nisu događale.

Zatečen sam. Nikada ranije nije bilo ni pomena da postoji ovakva vrsta problema. Ubeđen sam da je reč o političkoj odluci zbog koje moj posao sada ispašta", kazao je uzgajivač iz centralnog dela Tajvana.

Rampa za pesak, udar na tajvanske građevinare

Međutim, ispostaviće se da je zabrana uvoza citrusa tek početak pritiska, jer je već narednog dana kinseska vlada obustavila izvoz prirodnog peska Tajvanu.

Prirodni pesak se obično koristi kao građevinski materijal u građevinskoj industriji na severu Tajvana, gde se nalazi glavni grad Tajpej. Ova odluka je zabrinula tajvanske građevinare, jer je prouzrokovala zastoj u gradnji, a ukoliko bude duže potrajala, može ozbiljno da ugrozi završetak započetih građevinskih radova širom zemlje.

Pored zabrane uvoza citrusa i spuštanja rampe na izvoz peska, na meti kineske vlade našli su se i tajvanski preduzetnici koji imaju poslove u Kini.

Organi javne bezbednosti u provinciji Džeđijang, u istočnoj Kini, uhapsili su Tajvanca kojeg su optužili da je "zagovornik nezavisnosti Tajvana".

Ovaj 32-godišnji Tajvanac bio je kraće vreme aktivan u marginalnog političkoj stranci na Tajvanu, poznatoj kao Tajvan Minzudang ili Tajvanska nacionalna partija.

Tajvan
Foto: Profimedia

Kasnije je izašao iz politike i otpočeo posao, zbog kojeg je često putovao na relaciji Tajvan-Kina. Uhapšen je zbog mladalačkog političkog aktivizma.

Tajvanski Minzudang je svojevremeno pozvao Tajvan da traži prijem u Ujedinjene nacije. Očigledno su Kinezi zaključili da ga je partijska platforma učinila članom pokreta za nezavisnost Tajvana.

Ako ovaj čovek bude osuđen za zločin po drakonskom antisecesijskom zakonu, mogao bi dobiti tešku zatvorsku kaznu od deset i više godina.

Tajvanski biznismeni u panici

Procenjuje se da trenutno u Kini živi preko milion tajvanskih biznismena i članova njihovih porodica. Tajvanac koji vodi fabriku elektronike u južnoj Kini je naglasio: "Nikada ranije nisam čuo za slučaj u kojem je učešće u političkim aktivnostima koje su se smatrale legalnim na Tajvanu postalo problem za nekoga dok je bio u Kini. Ovo je za nas postao svet iz noćne more", kazao je jedan od tajvanskih biznismena koji posluje u Kini, dodavši:

- Rizici poslovanja u Kini postali su preveliki. Verovatno ću morati da razmislim da uskoro odem odatle - dodaje on. 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd