Ponedeljak 04. mar 2024.
Berni Sanders

BLOKIRANA POMOĆ OD PREKO 100 MILJARDI ZA UKRAJINU I IZRAEL! Republikanci zabrinuti zbog "NEHUMANE vojne strategije" protiv Palestinaca

Foto: Profimedia
Blokirana pomoć od preko 100 milijardi dolara za Ukrajinu i Izraeil

Predlog zakona za obezbeđivanje milijardi dolara nove bezbednosne pomoći Ukrajini i Izraelu blokiran je u sredu u američkom Senatu pošto su republikanci tražili strožije mere za kontrolu imigracije na američkoj granici sa Meksikom.

PUCNJAVA U CENTRU BRISELA: Četiri osobe povređene, oglasila se policijaBrisel

PUCNJAVA U CENTRU BRISELA: Četiri osobe povređene, oglasila se policija

ODLUKA JE DONETA! Na granici i dalje tenzije, Finska poručila Rusiji: Ako se ovo bude nastavilo, neće trajati mnogo vremenafinska

ODLUKA JE DONETA! Na granici i dalje tenzije, Finska poručila Rusiji: Ako se ovo bude nastavilo, neće trajati mnogo vremena

DVOJICA LIDERA OČI U OČI Razgovarali Putin i Bin Salman, EVO koje teme su bile u fokusu putin

DVOJICA LIDERA OČI U OČI Razgovarali Putin i Bin Salman, EVO koje teme su bile u fokusu

Glasalo je 49 za, a 51 protiv, što je ostavilo meru od 110,5 na čekanju preteći nastojanjima predsjednika Joea Bidena da pruži novu pomoć prije kraja 2023.

Glasanje je bilo po partijskoj liniji, pri čemu je svaki republikanac u Senatu glasao protiv zajedno sa senatorom Bernijem Sandersom, nezavisnim senatorom koji uglavnom glasa sa demokratama, ali je ovog puta izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske "trenutne nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca.

Predlog zakona bi obezbedio oko 50 milijardi dolara nove bezbednosne pomoći Ukrajini, kao i novac za humanitarnu i ekonomsku pomoć za vladu u Kijevu, plus 14 milijardi dolara za Izrael dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

Lider većine u Senatu Čak Šumer, demokrata, takođe je glasao protiv, kako bi mogao ponovo da stavi na dnevni red tu meru u budućnosti. Nakon glasanja, Šumer je ukazao na rizike ako Ukrajina padne, rekavši da je to „ozbiljan trenutak koji će imati trajne posledice po 21. vek“, rizikujući pad zapadne demokratije.

Republikanci su rekli da je od suštinske važnosti da se zalažu za strožu imigracionu politiku i kontrolu južne granice.

- Današnje glasanje je potrebno da bi lider demokrata prepoznao da republikanci u Senatu misle ono što mi govorimo - rekao je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel u govoru ranije u sredu.

- Onda hajde da glasamo. Hajde da konačno počnemo da ispunjavamo prioritete američke nacionalne bezbednosti, uključujući i ovde kod kuće. - dodao je Mekonel.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd