Utorak 27. feb 2024.
sančez

"ONO ŠTO VIDIMO JE NEPRIHVATLJIVO" Sančez pozvao na prekid sukoba u Pojasu Gaze pa predložio REŠENJE

Foto: Profimedia
Sančez je objasnio da je ovo priznanje "u interesu Evrope iz moralnog razloga, jer je ono što vidimo u Gazi neprihvatljivo", ali i iz "geopolitičkog" razloga jer doprinosi "stabilnosti" regiona.

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je danas da je u interesu Evropske unije da prizna palestinsku državu, ističući da je to "neophodan korak da se stane na kraj" izraelsko palestinskom sukobu.

"TAOCE SU TUKLI ELEKTRIČNIM KABLOVIMA" Oslobođeni Tajlanđanin otkrio jezive detalje terora Hamasaizrael

"TAOCE SU TUKLI ELEKTRIČNIM KABLOVIMA" Oslobođeni Tajlanđanin otkrio jezive detalje terora Hamasa

TEŠKA PROVOKACIJA ZA LAVROVA: Ruskog ministra spoljnih poslova na samitu OEBS-a dočekala sramotna poruka na stolu!Sergej Lavrov

TEŠKA PROVOKACIJA ZA LAVROVA: Ruskog ministra spoljnih poslova na samitu OEBS-a dočekala sramotna poruka na stolu!

PRONAĐEN MRTAV SA KESOM NA GLAVI I VEZANIM RUKAMA! Horor u stanu: Policija istražuje okolnosti slučajaitalija

PRONAĐEN MRTAV SA KESOM NA GLAVI I VEZANIM RUKAMA! Horor u stanu: Policija istražuje okolnosti slučaja

- Jasno je da moramo pronaći političko rešenje za okončanje ove krize, a to rešenje podrazumeva, po mom mišljenju, priznanje palestinske države - rekao je Sančes u intervjuu za javni servis RETV, prenosi španska agencija EFE.

On je objasnio da je ovo priznanje "u interesu Evrope iz moralnog razloga, jer je ono što vidimo u Gazi neprihvatljivo", ali i iz "geopolitičkog" razloga jer doprinosi "stabilnosti" regiona.

Sančes je rekao da svet mora da kaže Izraelu "da mora da zasniva svoje akcije na međunarodnom humanitarnom pravu".

- Na osnovu slika koje vidimo i sve većeg broja ljudi koji umiru, posebno dečaka i devojčica, ozbiljno sumnjam da Izrael to čini - rekao je on.

Sančes, koji je ponovo imenovan krajem novembra za premijera, obećao je u svom inauguracionom govoru da u Evropi i Španiji "raditi na priznavanju palestinske države".

U slučaju da se unutar Evropske unije ne postigne dogovor, Sančes, čija zemlja trenutno predsedava Evropskim savetom, nije isključio mogućnost da Madrid jednostrano prizna palestinsku državu.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd