Petak 08. dec 2023.
Nikola Sarkozi

SARKOZI PRIZNAO PORAZ: Nije uspeo da izađe na kraj sa Fijonom i Žipeom (FOTO)

Foto: Reuters
Predsednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja.

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi priznao je poraz na juče održanom prvom krugu unutarstranačkih izbora za predsedničkog kandidata Republikanaca i poručio da će u drugom krugu podržati bivšeg premijera Francuske Fransou Fijona.

Nikola Sarkozi
Foto: Profimedia/ilustracija

- Veoma cenim (bivšeg premijera) Alena Žipea, ali osećam da su mi bliži politički izbori Fransoe Fijona. Zato ću glasati za njega u drugom krugu unutarstranačkih izbora - rekao je Sarkozi.

Fijon je osvojio 43,9 odsto glasova, Žipe 27,9, a Sarkozi 21,4 odsto glasova, pokazuju preliminari rezultati na osnovu 7.948 obrađenih biračkih mesta od ukupno 10.229, preneo je Rojters.

Sarkozi je, pored Fijona i Žipea, bio jedan od favorita za nominaciju francuske konzervativne stranke "Republikanci" na prvom krugu unutarstranačkih izbora za kandidata na predsedničkim izborima.

U prvoj rundi izbora učestvuje sedam kandidata, a nedelju dana kasnije odlučuje se između dva kandidata koja dobiju najviše glasova u prvoj rundi.

AP navodi da će se republikanci u odlučujućem krugu trke za predsednika države najverovatnije nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen.

Marin Le Pen
Foto: Profimedia

Predsednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd