Skip to main content
Sergej Lavrov i Entoni Blinken

SKANDAL NA SAMITU ASEAN-a! Blinken sve vreme ignorisao Lavrova, Kinez i Japanac razmenili teške reči!

Foto: Profimedia
Japan i Amerika na jednoj, Rusija i Kina na drugoj strani

Došlo je do tenzija na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu gde su se našli državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov.

ZELENSKI OPTUŽIO AMNESTI INTERNEŠENEL: "Podržavate teroriste!"

ZELENSKI OPTUŽIO AMNESTI INTERNEŠENEL: "Podržavate teroriste!"

SNAŽAN UDARAC KINE NA AMERIKU! Nakon sankcija Nensi Pelosi, doneli još DRASTIČNIJU ODLUKU

SNAŽAN UDARAC KINE NA AMERIKU! Nakon sankcija Nensi Pelosi, doneli još DRASTIČNIJU ODLUKU

"SPREMNI SMO DA ODGOVORIMO" Kina ponovo prešla crvenu liniju, Tajvan diže avione i brodove

"SPREMNI SMO DA ODGOVORIMO" Kina ponovo prešla crvenu liniju, Tajvan diže avione i brodove

Ovo je prvi put da su njih trojica učestvovali na istom forumu, a AP navodi da je Vang potapšao po leđima ruskog kolegu Lavrova kada je ulazio u salu i mahnuo mu, a ruski ministar je odgovorio istim gestom.

Blinken, koji je ulazio u prostoriju poslednji, nije uopšte pogledao u Lavrova i Vanga, već je seo na svoju stolicu.

Glavni momenat, ipak, dogodio se kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimaša počeo da govori, a Lavrov i Vang su napustili prostoriju, prema rečima diplomate koji je prisustvovao sastanku, ali je želeo da ostane anoniman.

To je deo eskalacije tenzija vezanih za kineske vojne vežbe na teritoriji Tajvana, a nakon ispaljivanja 11 raketa na područje oko ostrva. Кina navodi da "ispituje svoju vojnu spremnost", ali nisu isključene pretenzije na teritoriju Tajvana.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: Profimedia

Japan je izvestio da je pet projektila, od njih 11, palo u njihovu ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana. Zbog toga su Vang Ji i Jošimasa Hajaši navodno razmenili teške reči na samitu.

"Ovo predstavlja eskalaciju"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da kineske vojne vežbe usmerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju.

Kineske vojne vežbe pokrenute su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan u utorak.

- Kina je odabrala da preterano reaguje i iskoristi posetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza - kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu.

Blinken je, takođe, rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon "opasnih akcija koje je Kina preuzela", preneo je AP.

BONUS VIDEO: Vojne vežbe Kine oko Tajvana

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
22 Beograd