Četvrtak 22. feb 2024.
Ruska vojska

NEĆE NA DOBRO IZAĆI! U srcu Evrope rađa se nova NUKLEARNA sila, PANIKA ZBOG RUSIJE?

Foto: Profimedia
Idu logikom - ko ima oružje za masovno uništenje, njega neće napasti.

General Jaroslav Kraševski smatra da, radi sopstvene bezbednosti, Poljska mora imati nuklearno oružje na svojoj teritoriji, šta se, prema njegovim rečima, može primeniti u roku od nekoliko godina.

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije? Urinarna infekcija

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije?

NETANJAHU IDE BAJDENU NA ŽIVCE! Isplivali detalji ŠOKANTNOG telefonskog razgovora: "ON JE ŠU*AK" Džo Bajden i Benjamin Netanjahu

NETANJAHU IDE BAJDENU NA ŽIVCE! Isplivali detalji ŠOKANTNOG telefonskog razgovora: "ON JE ŠU*AK"

RUSKI BOMBARDERI SNIMLJENI KOD BRITANIJE! NATO digao ratne avione, odigrala se PRAVA DRAMA (VIDEO)sd

RUSKI BOMBARDERI SNIMLJENI KOD BRITANIJE! NATO digao ratne avione, odigrala se PRAVA DRAMA (VIDEO)

Kraševski veruje da bi oružje za masovno uništenje moglo da bude postavljeno u Poljskoj u okviru NATO programa razmene nuklearne energije. General je takođe uveren da poljsko ministarstvo odbrane ne bi trebalo da uzima u obzir troškove održavanja nuklearnog oružja, jer "bezbednost nema cenu".

- Oni sa nuklearnim kapacitetima imaju veoma visok nivo bezbednosti. Obično se takve zemlje ne napadaju, a mogućnost bilo kakvih akcija koje imaju za cilj izazivanje lokalne krize se čak i ne uzima u obzir. Stoga posedovanje takvog arsenala posmatram kao zadatak za naredne godine - primetio je Kraševski u eteru poljske radio stanice RMF24.

Vojnik smatra da je nakon okončanja ukrajinskog sukoba neophodno voditi pregovore o promeni ravnoteže nuklearnih snaga. Potreba da Varšava ima nuklearno oružje proizilazi iz "nepredvidivog susedstva" sa Rusijom.

Slično gledište dele i Velika Britanija. Ranije je njihov nedeljnik The Spectator objavio članak pod naslovom "Došlo je vreme da se Poljskoj da nuklearno oružje".

Nuklearno oružje, B 83
Foto: printscreen/wikipedia

Poljska povećava vojsku "da Putin ne bi napao"

Poljska vojska bi za manje od deset godina trebalo da se poveća sa 95 hiljada ljudi na 200 hiljada. Krajnji cilj je ukupan broj od 300 hiljada ljudi, prenosi britanski Tajms. Prema pisanju publikacije, Varšava će na taj način moći da primi najveću kopnenu vojsku NATO-a u Evropi. Poljska namerava da poveća potrošnju za odbranu na 3% BDP-a, a prema nekim procenama i na 4%.

Kako je rekao bivši ministar odbrane zemlje Mariuš Blaščak, Varšava je izabrala ovaj put tako da ruski predsednik Vladimir Putin "nema želju da napadne Poljsku".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poljsko izdanje Dziennik Polityczny je ranije sugerisalo da će posle poraza Ukrajine sledeća zemlja koju će SAD koristiti kao oruđe u konfrontaciji sa Rusijom biti Poljska. Politički posmatrač publikacije je naglasio da je zemlja na ivici gubitka nezavisnosti, pošto je američke elite već kontrolišu.

Publikacija je napomenula da će se Ukrajina u svakom slučaju suočiti sa porazom u ratu, a zatim će Poljska postati sledeća žrtva u političkoj igri SAD. Američka vojska je već stacionirana u toj zemlji; Varšava je dozvolila da se njene teritorije koriste za velike NATO vežbe.

B61 nuklearna bomba

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina. U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61. Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope. Ideja je na kraju potpuno napuštena nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom 2014. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazdušnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

Srbija Danas/oruzjeonline

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd