Skip to main content
Austrija krah

UKOLIKO OMIKRON ZAGOSPODARI SVETOM, MOGUĆA SU ČETIRI SCENARIJA: Jedan je potpuno zastrašujući

Foto: Profimedia/ilustracija
Evo šta kažu stručnjaci

Obustavljaju se avionski letovi, zatvaraju granice, uvode nova ograničenja... Širom sveta zavladala je prava panika nakon pojave novog soja korona virusa koji je dobio naziv - omikron.

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

OVA TRI ZNAKA UKAZUJU DA IMATE OMIKRON SOJ KORONE! Otkriveno i kakve su kliničke slike obolelih

OVA TRI ZNAKA UKAZUJU DA IMATE OMIKRON SOJ KORONE! Otkriveno i kakve su kliničke slike obolelih

NAUČNICI SAZNALI NEŠTO NOVO O OMIKRON SOJU! Evo koliko puta je veći rizik za ponovnu infekciju ovom varijantom

NAUČNICI SAZNALI NEŠTO NOVO O OMIKRON SOJU! Evo koliko puta je veći rizik za ponovnu infekciju ovom varijantom

Ipak, stručnjaci širom planete slažu se u jednom - kolika nam opasnost preti od najnovije varijante kovida 19 biće poznato tek za 10-15 dana koliko će vremena trebati da se obave neophodna ispitivanja, ali pre svega kako bi se na terenu videlo na koji način i kojom brzinom se virus širi, da li vakcine deluju protiv njega, da li može da zarazi i one koji su već preležali koronu, da li je smrtonosniji...

- Trebaće tri do četiri nedelje da stvarno vidimo kako se virus ponaša, koliko je imunitet koji imamo dovoljan u novoj situaciji. Ne znamo da li su te mutacije dobre ili loše. Neke mutacije su u vezi sa povećanom tranmisibilnošću, druga smanjuje efektivnost antitela u odnosu na virus. Optimistički je razmišljati da će vakcina da bude dovoljna, ali nešto manje efektivna. Međutim, ne možemo da tvrdimo da to znamo - rekao je pre par dana dr Predrag Kon.

U ovom trenutku stručnjaci smatraju da postoje četiri scenarija kako bi mogao da izgleda dalji razvoj pandemije nakon što je omikron počeo da se širi celom planetom. Ukratko bismo mogli da ih opišemo kao manje i više optimističan, realističan i katastrofičan!

Umereno optimističan

Novi soj bi, poput nekih prethodnih koji su takođe svrstani u "varijante za zabrinutost" ili "varijante od interesa", mogao da ostane ograničen ipak na područje Južne Afrike i okolnih zemalja. Takav je bio slučaj sa sojem lambda koji je otkriven u decembru 2020. u Peruu, ali i gamom koja je buknula u isto vreme u obližnjem Peruu. I to bez obzira što je već registrovan u mnogim zemljama širom sveta, ali i dalje nema nikakvog dokaza da je postao dominantniji u odnosu na aktuelni delta soj. U tom slučaju morali bismo da nastavimo borbu sa deltom.

Veoma optimističan

Idealna varijanta bi bila da omikron potpuno istisne delta soj, na celoj planeti, ali da se utvrdi da ne dovodi do težih slučajeva oboljevanja. Epidemiolozi su u više navrata najavljivali da bi korona u nekom trenutku mogla da postane poput sezonskog gripa, a možda je kucnuo baš sada čas pojavom omikrona.

Zbog 50 mutacija koje su otkrivene na novom soju moguća je opcija da bude zarazniji i da istisne delta soj, ali ostaje samo da se nadamo da će izazivati lakše simptome, kako kod vakcinisanih, tako i kod nevakcinisanih.

Realističan

Posle originalnog vuhanskog soja, došao je britanski (alfa) koji ga je potpuno istisnuo, da bi zatim na scenu stupila delta varijanta koja je zagospodarila planetom. Tako da je nekako najlogičnije očekivati da i novi soj koji je sada potekao iz Južne Afrike postane dominantan širom sveta.

Ako bismo se vodili iskustvom iz prethodnog perioda, a to već najavljuju pojedini naučnici, za očekivati je da bude delimično ili značajno smanjeno dejstvo vakcina na novi soj. Baš kao što su cepiva nešto manje delotvorna protiv delte u odnosu na prvobitni vuhanski soj. To bi, automatski, značilo da planetu očekuje novi korona talas.

Katastrofičan

Varijanta od koje svi strahuju. Zbog silnih mutacija koje su otkrivene na novom soju virusa, lako bi moglo da se potvrdi da je omikron znatno zarazniji od svih prethodnika, kao i da se mnogo lakše i brže prenosi.

Međutim, to je tek prva potencijalna opasnost. Druga bi bila ako se ustanovi da je nova varijanta korone otporna na aktuelne vakcine, te da umešno obilazi antitela. To bi značilo da ni svi koji su sada vakcinisani nisu zaštićeni, ali ni oni koji su preboleli koronu dok je delta, ili neki drugi soj, bio dominantan.

Konačno, ono od čega svi strahuju je da novi soj bude smrtonosniji, da izaziva teže simptome, da će biti više hospitalizovanih, ali i preminulih.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd