Skip to main content
Svinja

UPOZORENJE ZA SVE STOČARE U SRBIJI: Postoji velika opasnost od širenja bolesti koja može izazvati pomor svinja

Foto: Profimedia
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge.

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

HITNO SE OBRATITE LEKARU AKO UOČITE OVAJ SIMPTOM: Posebno su ugroženi muškarci, ali ne zaobilazi ni žene!

HITNO SE OBRATITE LEKARU AKO UOČITE OVAJ SIMPTOM: Posebno su ugroženi muškarci, ali ne zaobilazi ni žene!

Pošta Srbije danas izdaje MARKICU POVODOM 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE CRKVE: Evo šta će se na njoj nalaziti!

Pošta Srbije danas izdaje MARKICU POVODOM 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI SRPSKE CRKVE: Evo šta će se na njoj nalaziti!

Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti, EFSA je pokrenula veliku kampanju koja će se od danas sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope, među kojima je i Srbija, saopšteno je iz te agencije.

Virus nije opasan po čoveka, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razorne ekonomske posledice u pogođenim zemljama.

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo je 1,3 miliona svinja. Kampanja je usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao "zabrinjavajući region" zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest.

Sem Srbiji, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i tzv. Kosovu.

Kampanja će doprineti zajedničkim naporima Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi, gde se broj epidemija tokom godina povećavao, a bolest je još prisutna u mnogim evropskim zemalja.

Kakva je situacija u Srbiji sa afričkom kugom svinja?

U Srbiji ima 2.782.000 svinja, i one predstavljaju drugu vrstu po brojnosti uzgajane stoke, a godišnje se proizvede od 250.000 do 300.000 tona svinjskog mesa. Prosečno se godišnje potroši 16 kilograma mesa po stanovniku, dok s prerađevinama potrošnja dostiže 40 kilograma.

Država je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja. Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.

Konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u Srbiji.

Početkom 2020. godine, Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge na teritoriji dva lovišta u pirotskom okrugu i jednog u okolini Kladova.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzelo je sve mere kako bi sprečilo širenje i kontrolu ove bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse i veterinarske i lovačke organizacije.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd