scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

IZBORI U AMERICI: Izjednačeno u Senatu, Republikanci u prednosti za Predstavnički dom, Bajden priznao - biće teško! (VIDEO)

09.11.2022. 07:30 00:49
Piše:
Srbija Danas
Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia
U SAD su u utorak, 8. novembra održani međuizbori za američki Kongres, na kojima su Amerikanci birali predstavnike za Predstavnički dom i trećinu Senata

 U igri je 435 mesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 u Senatu. 

IZBORI ZA AMERIČKI KONGRES

Predstavnički dom

Demokrate 178

Republikanci 199

Senat

Demokrate 48

Republikanci 48

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se na neki način smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku. Na ovim izborima uglavnom dobro prolazi stranka koja nije u Beloj kući.

Izjednačena borba za Senat, Republikanci u prednosti za Predstavnički dom

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci i demokrate su izjednačeni u trci za Senat sa po 48 osvojenih mesta, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Predstavnički dom.

U trci za kontrolu nad Senatom presuditi rezultati izbora u tri savezne države - Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi Bi-Bi-Si.

Dosadašnji senator iz savezne države Džordžije demokrata Rafael Vornok i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Da li će Džordžija po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, preneo je AP.

U međuvremenu, objavljeno je da je republikanski senator Ron Džonson porazio demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi crni senator države Viskonsin, preneo je Glas Amerike.

Na izborima u SAD za zastupnike u Predstavničkom domu kongresa, republikanci su osvojili 206 mesta, a demokrate 187, navodi Bi-Bi-Si. U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrate imaju tanku većinu (222 prema 213) i gotovo je sigurno da će je posle ovih izbora izgubiti, navodi britanski javni servis.

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama, dođe BBC.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Da li će se kandidovati za predsednika?

Bajden je na konferenciji za novinare rekao da će početkom sledeće godine saopštiti da li će se kandidovati na predsedničkim izborima i da je ta odluka u krajnjoj liniji porodična odluka.

Bajden: Trka će biti veoma tesna

Bajden kaže da je moguće da demokrate zadrže Predstavnički dom, ali da je trka jako tesna.

Predsednik Bajden je upitan o sinoćnjem komentaru lidera republikanskog doma Kevina Makartija da će republikanci povratiti većinu u Predstavničkom domu i da li misli da je Makarti u pravu. Bajden je odgovorio da misli da demokrate i dalje imaju šansu da zadrže Predstavnički dom, ali da će trka biti veoma tesna.

O pravcu u kom idu SAD

Novinar je pitao Bajdena šta bi uradio da privuče one koji misle da zemlja ide u pogrešnom pravcu.

"Ništa“, rekao je Bajden, koji brani svoje prioritete i planove tokom svog prvog mandata.

"Neću da menjam pravac“, rekao je Bajden.

"Ali u potpunosti razumem legitimnu zabrinutost da je ono što govorim pogrešno“, nastavio je Bajden.

Bajden: Nije se dogodilo

Bajden slavi uspehe demokrata.

- Stručnjaci su predvideli "crveni talas", ali se to nije dogodilo - rekao je Bajden, osvrćući se na rezultate koje su postigli republikanci, dodajući da se mnogi rezultati u ključnim trkama još zbrajaju.

Bajden je rekao da je svako mesto koje njegova stranka izgubi veliki gubitak. Ali je istakao da je njegova stranka "izgubila manje mesta u Predstavničkom domu nego na bilo kojim međuizborima u poslednjih 40 godina".

 Bajden: Ovo je bio dobar dan za Ameriku

- Juče smo imali izbore. Ovo je bio dobar dan za Ameriku i za demokratiju - rekao je Bajden. Američki predsednik je posebno zahvalio mladima što su izašli na izbore.

- Demokratija je bila testirana poslednjih godina, ali američki narod je govorio svojim glasom - rekao je Bajden. On je rekao da su ljudi zaduženi za izbore odradili svoj posao, bez mešanja.

- Iako još ne znam sve rezultate, ovo znam, nije se dogodilo ono što su mediji predviđali. Znam da ne volite moj opsesivni optimizam, ali dobro smo prošli. Izgubili smo nekoliko mesta, ali smo imali najbolji period za guvernere još od 1986. godine - rekao je Bajden. Predsednik SAD se posebno zahvalio mladim glasačima.

- Glasali su za svoje slobode - rekao je Bajden. Predsednik SAD se osvrnuo na probleme koje muče zemlju, ali i svet.

- Ipak dobro se nosimo sa svim tim. Eto, posle 20 meseci pandemija više ne kontroliše naše živote. Pao je procenat nezaposlenosti i učinili smo sve dok smo smanjivali javni dug - rekao je Bajden i dodao da nijedna administracija nije toliko smanjila deficit.

- Znam da je ljudima teško da vide te rezultate u svakodnevnom životu ali verujem da smo preduzeli prave korake za zemlju, za demokratiju, za ljude - poručio je prvi čovek Bele kuće.

Oglasio se Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su ovogodišnji izbori za Kongres donekle bili razočaravajući, ali da su republikanci ostvarili veliku pobedu.

- Iako su na neki način ovi izbori donekle bili razočaravajući, moj lični stav je da je ovo veoma velika pobeda - 219 pobeda i 16 poraza. Ko je ikada bio bolji od toga? - napisao je Tramp na društvenoj mreži "Truth social".

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da su pobede republikanskih kandidata na izborima za Kongres njegova zasluga, a porazi nisu njegova krivica.

- Mislim da ako pobede, treba da dobijem svo priznanje, a ako izgube, uopšte ne treba da budem kriv. Ali verovatno će biti obrnuto - rekao je Tramp u intervjuu za Njuz Nejšn.

 

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia
Trenutno stanje

Predstavnički dom

Demokrate 187

Republikanci 204

Senat

Demokrate 48

Republikanci 49

Tramp proglasio "veliku pobedu"

Oglasio se bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je poslednjih nedelja obilazio zemlju i pružao podrušku određenim kandidatima, od kojih je nekoliko izgubilo u izbornoj trci. Tramp, koji je zvanično podržao 174 od 430 kandidata, oglasio se na svojoj društvenoj platformi Truthsocial.

- Iako su jučerašnji izbori na određeni način bili donekle razočaravajući, sa mog ličnog stanovišta to je bila veoma velika pobeda - 219 POBEDA i 16 poraza generalno. Ko je ikada bio bolji od toga? -  napisao je Tramp.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Čekaju se Arizona, Džordžija i Nevada

Republikanci i demokrate izjednačeni su u borbi za mesta u Senatu, o tome ko će imati većinu odlučuje se u tri države. Pobednik još nije poznat u Džordžiji, Arizoni, Nevadi i Aljasci s tim što se u Aljasci vodi trka između dva republikanska kandidata zbog specifičnosti tamošnjeg izbornog sistema.

Demokrate, dakle moraju da pobede u najmanje dve od tri preostale trke da bi zadržale kontrolu u Kongresu. Džordžija će održati drugi krug izbora 6. decembra nakon što nijedan kandidat za Senat - Rafael Vornok ili Heršel Voker - nije dobio više od 50% glasova.

U Nevadi se i dalje broje glasovi, što bi moglo da potraje i nekoliko dana zbog glasova koji su stigli poštom, prenosi BBC. Glasovi se još broje i u Arizoni gde demokratski kandidat ima blagu prednost.

Izbori u Americi
Izbori u Americi / Izvor: Profimedia

Džordžiju čekaju novi izbori

Džordžija će ići u drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat nije osvojio potrebnih 50 odsto glasova, potvrdio je državni sekretar te savezne države Bred Rafensperger. Drugi krug biće održan 6. decembra, prenosi BBC.

Trka za Senat u Džordžiji je i dalje tesna između republikanca Heršela Vokera i demokrate Rafaela Vornoka – Voker ima preko 48% glasova, dok Vornok ima 49%.

Nijedan od dva kandidata nije dobio više od 50 odsto glasova, što znači da se po zakonima Džordžije moraju održati još jedan izbori.

Izbori u Americi
Izbori u Americi / Izvor: Profimedia

Vlasti: Nema dokaza da je sistem glasanja kompromitovan

Agencija za sajber bezbednost kaže da nema dokaza da je bilo koji od sistema glasanja koji se koriste u 8.800 jurisdikcija širom SAD kompromitovan.

- Nismo videli nikakve dokaze da je bilo koji sistem glasanja obrisao ili izgubio glasove, promenio glasove ili bio kompromitovan na bilo koji način - rekla je šefica agencije Džen Isterli.

Ona je pozvala građane da se oslone na zvaničnike izbornih komisija za najtačnije i pravovremene informacije o prebrojavanju glasova i da budu strpljivi jer birački odbori rade svoj posao i prebrojavaju glasove.

Izbori u Americi
Izbori u Americi / Izvor: Profimedia

Republikanski senator Ron Džonson pobedio u Viskonsinu

Republikanski senator Ron Džonson pobedio je demokratu Mandelu Barnsa u Viskonsinu i tako sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, istovremeno onemogućivši svom rivalu da uđe u istoriju kao prvi senator te države koji je Afroamerikanac. Džonsonu je ovo treći uzastopni mandat.

Republikanci vode u trci za Senat
Peskov: Ovi izbori ne mogu ništa suštinski da promene

Međuizbori u SAD neće poboljšati "loše" odnose između Moskve i Vašingtona, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dok se prebrojavanje nastavlja u američkim državama, Peskov je rekao da rezultati "ne mogu da promene ništa suštinski“.

- Ovi izbori su važni, ali nije potrebno preuveličavati njihov kratkoročni i srednjoročni značaj za naše odnose - rekao je Peskov, a prenela je ruska RIA Novosti.

Peskov je dodao da Moskva neće obraćati pažnju na novu rundu optužbi da se Rusija mešala u američke izbore.

- Ovi izbori ne mogu ništa suštinski da promene. Odnosi su i dalje, i ostaće, loši - dodao je on.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

Džen Psaki: Bela kuća je "ushićena i vesela"

Bivša portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da se Bela kuća oseća "ushićeno i veselo" zbog rezultata izbora na sredini mandata. Republikanci su nedeljama predviđali da će ih "crveni talas" dovesti na vlast u Kongresu, ali je stranka ostvarila samo skromne uspehe, a demokrate su bolje nego što se očekivalo.

Džen Psaki
Džen Psaki / Izvor: Profimedia

U razgovoru za MSNBC nakon što se republikanska pobeda nije ostvarila, Džen Psaki je rekla da je bila u kontaktu sa Belom kućom.

- Oni su ushićeni i radosni, kao što bi trebalo da budu, zbog toga gde stvari trenutno stoje - objasnila je.

Akcije padaju dok traje bitka za Kongres

Američke akcije su u sredu skromno pale nakon otvaranja, a Dow je pao za skoro 200 poena, ili 0,6%. S&P 500 i Nasdak su pali za 0,7% i 0,9% respektivno. Volstrit se kladio na crveni talas na međuizborima,  ali do sada se čini da se to nije nužno dogodilo.

Tržište je ojačalo protekla tri dana, nakon istorijskog porasta akcija u oktobru. To je delimično bilo zbog očekivanja ubedljive pobede republikanaca koja bi partiji mogla dati kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa - razvoj koji bi mogao da dovede do zastoja pogodnijeg za investitore.

berza
berza / Izvor: Profimedia/ilustracija

Maloni predao trku republikancu Loleru

Njujorški poslanik Šon Patrik Maloni, predsedavajući ogranka demokratske kampanje Predstavničkog doma, prepustio je svoju trku republikancu Majku Loleru, poslaniku u državnoj skupštini iz okruga Rokland. Malonijeva portparolka Mia Erenberg potvrdila je ustupak CNN-u.

Trenutno stanje

Predstavnički dom:

Demokrate 187

Republikanci 203

Senat

Demokrate 48

Republikanci 49

Bajden se večeras obraća naciji

Američki predsednik Džozef Bajden održaće večeras konferenciju za medije posle međuizbora održanih u utorak u SAD. Bajden bi trebalo da se obrati u 22 časa po srednjoevropskom vremenu, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Bele žene glasale za republikance

Ove godine, republikanci su osvojili većinu belih žena, piše Si-En-En.

Republikanci su takođe dobro procenili da će imati bolji učinak među latino glasačima nego pre četiri godine.

Izbori u Americi
Izbori u Americi / Izvor: Profimedia

Oz čestitao čoveku koji je "održao nade demokrata u životu"

Kandidat Republikanske partije dr Mehmet Oz čestitao je Džonu Fetermanu na pobedi u trci za senatora Pensilvanije. Neki mediji upravo navode da je Feterman "čovek koji je održao nade demokrata u životu".

Izbori u Americi
Izbori u Americi / Izvor: Profimedia

Drugi krug u Džordžiji?

Prema poslednjim informacijama, postoji verovatnoća da će biti organizovan drugi krug izbora za člana Senata u Džordžiji. Kako pišu tamošnji mediji, izbori će najverovatnije biti 6. decembra, pošto nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova.

Tramp: "Ako moji pobede, ja sam zaslužan. Ako izgube, nisam ja kriv"

 

Jedan od najboljih odziva u više od 50 godina

Odziv birača na ovogodišnjim izborima za Kongres i Senat SAD bio je drugi najveći u više od 50 godina, ali niži nego 2018.

Nešto manje od 50 odsto birača sa pravom glasa izašlo je 8. novembra da odluči ko će biti u Kongresu i Senatu. Zapisi koje je sastavio američki izborni projekat datiraju iz 1902. godine, ali se broj birača sa pravom glasa od tada značajno promenio.

Izbori u Americi
Izbori u Americi / Izvor: Profimedia

CNN: Tramp besan nakon izbora, na sve se dere

Bivši predsednik SAD Donald Tramp besan je i "galami na sve" nakon razočaravajućih rezultata Republikanske stranke na izborima na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena, javio je Si-En-En pozivajući se na izjavu Trampovog savetnika.

Više o tome pročitajte OVDE.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Birači legalizovali marihuanu u Merilendu

Birači u Merilendu ubedljivom većinom izglasali su legalizaciju marihuane u ovoj državi. Merilend je jedna od pet država koje su u ovom izbornom ciklusu glasale i o legalizaciji droge.

Konačan rezultat neće biti poznat danas?

Lako može da se dogodi da danas ne bude poznat konačan sastav Senata posle međuizbora održanih u utorak u SAD.

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama, naveo je BBC. 

Koliko će da se čeka na konačne rezultate zavisi od brojnih faktora, uključujući i veoma malu razliku u glasovima između kandidata, moguće osporavanje izbora na pojedinim biralištima, ponovno prebrojavanje i skoro izvesno ponavljanje izbora u Džordžiji, ključnom bojnom mestu za Senat.

Četiri države ključne za prevlast u Senatu

Borba za američki Senat će, kako se sada čini, biti svedena na četiri države u kojima rezultati još nisu objavljeni.

U pitanju su Džordžija, Nevada, Arizona i Viskonsin.

Najskuplji međuizbori u istoriji Amerike

Izbori u SAD na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

 Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine, a više nego dvostruko od međuizbora održanih 2014. godine.

Kandidati na saveznim izborima potrošili su oko 8,9 milijardi dolara, dok su državni kanditati, partijski odbori i razne komisije za sprovođenje izbora potrošile 7,8 milijardi.

Troškovi za ove izbore su na korak da se izjednače sa bruto proizvodom Mongolije za 2022. godinu, naveo je izveštač AP.

Zatvorena birališta

 Sva biračka mesta na međuizborima u Sjedinjenim Američkim Državama, zatvorena su u sedam časova jutros po srednjoevropskom vremenu.

Poslednja biračka mesta zatvorena su na Aljasci, na ostrvima Aleutijan, gde živi oko 10.000 stanovnika, ali i na Havajima, koji su u istoj vremenskoj zoni.

Pobeda demokrate u Pensilvaniji

Demokrata Džon Feterman pobedio je u ključnoj trci za Senat u Pensilvaniji, uzimajući mesto koje drže republikanci. 

On se zahvalio simpatizerima i onima koji su glasali za njega, rekavši: "Nikada nisam očekivao da ćemo ove crvene okruge pretvoriti u plavo. Ali uradili smo ono što smo trebali."

Najnovije projekcije po državama

Prema procenama CNN, republikanski guverner Teksasa osvaja treći mandat.

U Ajovi republikanska guvernerka osvaja reizbor, republikanac Džim Pilen osvaja Nebrasku, a republikanac Mark Gordon Vajoming.

Republikanac Džon Kenedi iz Luizijane osvaja Senat, a u Senat će ponovo i republikanac Čak Gresli kojem će ovo biti osmi mandat. Republikanac Erik Šmit osvaja senatorsko mesto u Misuriju.

Demokrata Aleks Padilja osvaja mesto u Senatu koje pripada Kaliforniji. Republikanski senator Ajdaha Majk Karpo osvaja reizbor.

Kevin Makarti

Vođa republikanaca u Kongresu Kevin Makarti osvojiće mandat u 20. distriktu u Kaliforniji, predviđa CNN.

Kevin Makarti
Kevin Makarti / Izvor: Foto: Printscreen

Ako republikanci osvoje Kongres, a sve ukazuje na to da hoće, očekuje se da će upravo Makarti preuzeti mesto spikera od Nensi Pelosi.

Piše:
Srbija Danas
09.11.2022. 07:30 00:49