Skip to main content
Džo Bajden

"VERUJEM DA JE DOŠLO VREME..." Bajdenov govor u UN podigao veliku prašinu: Zagrmeo na Rusiju, pa spomenuo i NUKLEARNO oružje

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci
Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije "brutalnim i nepotrebnim ratom" u Ukrajini.

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije pretio Rusiji, kao i da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

SITUACIJA SVE NAPETIJA: Azijske države na ivici rata!

SITUACIJA SVE NAPETIJA: Azijske države na ivici rata!

VELIKA TRAGEDIJA U TURSKOJ: Srušio se ruski helikopter, ima mrtvih i povređenih! (FOTO/VIDEO)

VELIKA TRAGEDIJA U TURSKOJ: Srušio se ruski helikopter, ima mrtvih i povređenih! (FOTO/VIDEO)

"ZA SVOJU OTADŽBINU ĆEMO SE BORITI I BRANIĆEMO JE" Putin poručio da se jedna GREŠKA više nikada neće ponoviti

"ZA SVOJU OTADŽBINU ĆEMO SE BORITI I BRANIĆEMO JE" Putin poručio da se jedna GREŠKA više nikada neće ponoviti

Američki predsednik DŽo Bajden rekao je sa govornice Generalne skupštine UN da nijedna druga država nije pretila Ruskoj Federaciji, optužio Moskvu da ne poštuje Povelju UN i stvara nuklearnu pretnju suprotno obavezama o neširenju.

- Rusija je besramno prekršila osnovne principe povelje Ujedinjenih nacija. Niko nije pretio Rusiji, sama Rusija je želela sukob - rekao je Bajden.

Američki predsednik je rekao da izjava ruskog lidera „sa nuklearnim pretnjama Evropi” predstavlja nepoštovanje obaveza o neširenju.

Bajden je istako i da SAD ostaju privržene politici "jedne Kine" na Tajvanu, protive se promeni statusa kvo.

Iran

Govoreći o iranskom nuklearnom programu predsednik SAD je rekao:

- Nikada nećemo dozvoiti iranu nuklerno oružje, verujte da je diplomatija najbolji način da se ostvari ovaj cilj.

SAD se slaže da se nuklearni rat ne može dobiti i nikad ne treba da se dogodi kazao je Bajden.

Džo Bajden
Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci
Nuklearni arsenal

SAD su spremne da sprovedu mere kontrole nuklearnog naoružanja, bez obzira na događaje u svetu, poručio je američki predsednik DŽo Bajden sa govornice Generalne skupštine UN.

- Bez obzira na to šta se dešava u svetu, Sjedinjene Države su spremne da sprovedu kritične mere kontrole naoružanja. Nuklearni rat se ne može dobiti i stoga ga ne treba voditi, rekao je on.

Predsednik je optužio Rusiju da odstupi od „ideala neširenja“ i „neodgovornih nuklearnih pretnji“. Kina, prema Bajdenu, teži „nagomilavanju nuklearnog oružja bez presedana“ bez ikakve transparentnosti.

On je dodao i da SAD ne traže sukoba sa Kinom, novi hladni rat, i da Amerika ne tera države da biraju saveznike.

Džo Bajden
Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci
Ukrajina

Govoreći o Ukrajini predsednik SAD poziva sve države da ne ometaju snabdevanje hranom, da ne pregledaju brodove sa žitaricama. Bajden je sa tribine GS UN uputio poziv da produži dogovor o izvozu ukrajinskog žita.

Sjedinjene Države izdvajaju 2,9 milijardi dolara za održavanje svetske prehrambene bezbednosti, rekao je američki predsednik DŽo Bajden, govoreći na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

- Danas najavljujem još 2,9 milijardi dolara za humanitarnu i prehrambenu bezbednost ove godine, rekao je Bajden.

On je napomenuo da danas oko 193 miliona ljudi u svetu ima ozbiljne probleme sa pristupom hrani i da „rat pogoršava situaciju“. Samo Rusija ovo može da završi, siguran je predsednik SAD.

Povećanje broja stalnih članica SB

SAD se zalažu za proširenje broja i stalnih i nestalnih članica Saveta bezbednosti UN, izjavio je u sredu predsednik SAD DŽo Bajden, govoreći sa govornice Generalne skupštine Svetske organizacije.

- Verujem da je došlo vreme da UN postanu inkluzivnija organizacija koja će efikasnije odgovoriti na potrebe savremenog sveta... Sjedinjene Države podržavaju proširenje članstva u Savetu bezbednosti UN, uključujući stalne članice, rekao je šef Bele kuće.

U ovom trenutku stalne članice Saveta bezbednosti UN su Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD i Francuska.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd