Skip to main content
mačka

OUU... TUGA PREGOLEMA! Mačka vam je u DEPRESIJI zbog smrti svog prijatelja: Evo KAKO da joj pomognete!

Foto: Profimedia
Budite obazrivi.

Ukoliko ste ikada sumnjali, evo potvrde! Trebalo bi da znate da mačke zaista tuguju i pate posle smrti drugog ljubimca u kući. Koliko god smrt ljubimca teško padala vlasniku i ukućanima, ovo je situacija u kojoj se moramo brinuti i pomagati i preživelim ljubimcima.

Ono što je sigurno jeste da mace ne mogu da nam saopšte kako se osećaju u ovakvim situacijama. Vlasnici, vrlo često, zanemaruju promene u ponašanju preostalog ljubimca, jer su previše preokupirani rešavanjem sopstvene tuge. U takvim situacijama treba biti veoma oprezan i pažljiv. Najčešće se radi o pojavi anksioznosti zbog razdvajanja jer ljubimica samo razume da je nestao neko koga je ona volela. 

ZAČINJENA I MASNA HRANA? NIKAKO! Prejedanje i neadekvatne namirnice u činiji vašeg ljubimca su OPASNE!

mačka
Mačka
Foto: Profimedia

KAKVA ZVER! Mala čupava loptica se pretvori u pravog ratnika kada je hrana u pitanju! (VIDEO)

Promene u ponašanju mogu biti uočljive čak i onda kada se njih prijatelj ozbiljnije razboli ili je u opasnosti da može da ugine. Stručnjaci za ponašanje mačaka još uvek ne znaju da li mačke predosećaju smrt prijatelja ali su sigurni da pokazuju promene u ponašanju. Ovo se tumači time da mačke zapravo reaguju na emocionalnu uznemirenost vlasnika koji je zabrinut za stanje obolele ili stare ljubimice. Njihova tuga je odgovor na osećanja koja pokazuje vlasnik. Prepoznatljivi znaci tuge su povučenost, depresija ali i traženje više pažnje od strane vlasnika. Situacija koja slama srca svakog vlasnika je glasno i tužno mjaukanje i pretraživanje prostorija u potrazi za izgubljenim prijateljem. Ove situacije mogu trajati i više nedelja posle smrti prijatelja.

Iako zvuči pomalo bizarno, stručnjaci preporučuju da se, ukoliko je moguće, preostalom ljubimcu pruži prilika da se "oprosti" od prijatelja. Treba mu omogućiti da onjuši i pregleda telo, jer je to jedan od načina da shvate šta se dogodilo sa prijateljem. Posle toga će tugovati, ali neće nedeljama tražiti svog druga. 

Ljudi prolaze kroz nekoliko faza žalosti: poricanje, bes, pregovaranje, depresija i prihvatanje, mada ne uvek ovim redosledom. Stručnjaci tvrde da je i kod mačaka situacija vrlo slična. Primećeno je da mnoge mačke prolaze kroz fazu "pregovaranja" tako što se ne igraju omiljenom igračkom kao da hoće da kažu:

Najnovija studija otkrila da su ove životinje na antidepresivima?! (VIDEO)

mačka
mačka
Foto: Profimedia

GOLUB POSTAO PETAO: Neverovatan preobražaj ptice pred kamerom! (VIDEO)

- Pustiću te da se igraš mojom igračkom, samo se vrati! Mačke često pokazuju i ljutnju i depresiju sve do prihvatanja neumitne činjenice da im se prijatelj ipak više neće vratiti. Dužine trajanja ovih faza su različite kao i kod ljudi. Nema pravila – nekim mačkama treba duže, a drugim kraće vreme da prihvate novu situaciju.

Kako pomoći mački koja tuguje

  • Pre svega, ukoliko vam obaveze i svakodnevnica dozvoljava, provodite više vremena sa vašim ljubimcem. Probajte da joj zamenite prijatelja kojeg je izgubila u nekim zajedničkim aktivnostima.
  • Budite pozitivni prilikom ophođenja i nege. Kada je hranite ili četkate nemojte pokazivati svoju tugu.
  • Razgovarajte sa svojom ljubimicom. Naravno, mačka neće razumeti vaše reči ali će razumeti emocije koje ih prate.
  • Izbegavajte preteranu pažnju i ponašanje kao da se radi o mačetu. To može podstaknuti i pojačati depresiju.
  • Puštajte joj muziku bržeg ritma koja će smanjiti depresiju. Po mogućstvu izaberite muziku koja joj je ranije podizala raspoloženje.
  • U konsultaciji sa veterinarom dajte mački neki biljni preparat koji će joj podići raspoloženje.
  • U izuzetno ozbiljnim depresivnim stanjima potražite pomoć veterinara koji će vam propisati odgovarajuće antidepresive ali to nikako nemojte raditi na svoju ruku.
  • Dajte joj neophodno vreme da prežali svog prijatelja. Nemojte biti nestrpljivi i agresivni ukoliko su promene u ponašanju drastične i remete vašu dotadašnju rutinu..

Ovo je ubedljivo najslađe prasence koje ste ikada videli! (FOTO)

mačka
mačka
Foto: Profimedia

PRIPREMITE GA ZA JESEN! Evo kako da vašeg ljubimca ZAŠTITITE u periodu koji nadolazi!

Smrt ljubimca strašno boli i vas ali i vašeg preostalog ljubimca. Ipak, vreme tuge je sećanje na izgubljenog prijatelja i predstavlja meru ljubavi koja vas je vezivala. Razumite da isto važi i za mačku koja je izgubila prijatelja, piše Pet Face.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd