Skip to main content
sudopera

4 STVARI KOJE NIKADA NE TREBA DA DRŽITE ISPOD SUDOPERE, A SVI TO RADE: Sunđeri i ulje mogu da budu OPASNI po zdravlje

Foto: Profimedia
Saznajte koje su to 4 stvari koje nikako ne treba da držite ispod sudopere. Mogu da uzrokuju požar, ali i bolesti.

Većina domaćica ispod sudopere drži krpe, sunđere, sredstva za čišćenje, kese... U zavisnosti od toga da li imaju ostavu ili, pak, manjak prostora, na istom mestu čuvaju i određenu hranu poput ulja, šećera, brašna... Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo mesto u kuhinji ne bi trebalo da nam služi kao skladiše za "kućne potrepštine". 

Evo koja četiri predmeta nikada ne bi trebalo da čuvate ispod sudopere.

sudopera
sudopera
Foto: Profimedia

1. Sunđere

Loren Dos, stručnjakinja za čišćenje kaže da postoji bar jedan predmet koji ne bi trebalo da držite ispod sudopere, a to su sunđeri.

"Ovo mesto je često vlažno i sunđeri lako mogu da postanu leglo bakterija, buđi i drugih bacila ako se čuvaju ispod sudopere", objašnjava Dos i dodaje da je najbolje držati ih na suvom i dobro provetrenom mestu.

2. Zapaljive materijale

Ako razmišljate o korišćenju prostora ispod sudopere za bilo koje zapaljive ili opasne predmete, Kevin Vang, stručnjak za dizajn doma savetuje da ponovo razmislite pre nego što to uradite. Pod "zapaljivim" predmetima se podrazumevaju i ulje za kuvanje, alkohol, aceton, pa čak i brašno.

"Ovi materijali nikada ne bi trebalo da se čuvaju ispod sudopere jer mogu da izazovu požar zbog blizine vodovodnih cevi", objašnjava Vang. "Ako je moguće, ove predmete treba čuvati u posebnoj prostoriji ili daleko od kuhinje."

3. Male kućne aparate 

Male kućne aparate poput tostera ili blendera ne bi trebalo da držite ispod sudopere, kaže Keri Šerin, stručnjakinja za organizovanje doma.

"Elektronske uređaje, pa čak i one na baterije, držite dalje od mesta kod kojih postoji rizik od curenja vode ili prekomerne vlage. Tako će se brzo uništiti."

4. Alat

Ako su cevi ispod sudopere sklone curenju, najverovatnije ćete pomisliti da je dobra ideja da na tom mestu držite alat, kako bi vam bio pri ruci ako nešto treba da se "zategne" ili "zašrafi".

"Da metalni alati ne bi rđali ili korodirali, važno je da ih čuvate na suvom mestu daleko od vlage", objašnjava Šerin. "O ovome treba posebno voditi računa kada se skladište stvari u blizini sudopere, jer su ova mesta obično vlažna, čak i kada nema curenja."

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
25 Beograd