Petak 08. dec 2023.
Vojvodina šume

5 stvari koje niste znali o GORNJEM PODUNAVLJU

Foto: Jaroslav Pap
Oaza prirode!

Gornje Podunavlje, oaza prirode nalazi se samo na desetak minuta vožnje od Apatina i predstavlja jedinstven biser za odmor u prirodi, pa makar to bila samo i šetnja kroz ove nestvarno lepe predele. Preko 200 vrsta ptica leti nebom iznad ovog dela Dunava, pa nije ni čudo što je područje proglašeno za međunarodno stanište ptica. Puno toga skriva ova fascinantma priirodna oaza, a otkrivamo vam pet stvari koje niste znali o Gornjem Podunavlju:

  • Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti Gornje Podunavlje je 1989. godine proglašeno za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), sastavni je deo potencijalnog rezervata biosfere Drava-Mura.
  • U Gornjem Podunavlju nalazi se jedno od najvećih staništa orlova belorepana u čitavoj Evropi, ali tu su i brojne druge ugrožene vrste poput male čigre, crne rode, dabra, vidre i skoro iščezle kratkonose kečige.
  • Brojni su uticaji čoveka koji ugrožavaju izvanredno bogatstvo živog sveta Evropskog Amazona. Vlažna staništa svakako su najosetljivija i najugroženija. Regulacijom rečnih vodotokova za potrebe rečne plovidbe i poljoprivrede u poslednjih 100 godina uništeno je 80 odsto prirodih plavnih područja uz Dunav, kao i biološki najproduktivnijih staništa. Nestankom plavnih područja znatno su smanjene i brojne funkcije ekosistema kao što su smanjenje uticaja poplava, obezbeđivanje prirodnih resursa ili prečišćavanje vode. Videlo se da je bilo potrebe za uspostavljanjem partnerstva zarad spasavanja Evropskog Amazona.

Vojvodina šume
Vojvodina šume
Foto: Jaroslav Pap
  • Pre 11 godina, Svetska organizacija za prirodu – WWF i Coca-Cola sistem uspostavile su partnerstvo u cilju obnove vlažnih i plavnih područja duž Dunava u šest zemalja – Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji. Cilj je bio da se do 2020. godine poveća kapacitet reke za 12 miliona m3, što je približno zapremini 4.800 olimpijskih bazena, i da se obnovi više od 53 km2 vlažnih staništa, što je, poređenja radi površina 7.422 fudbalska terena. Ovaj poduhvat ukupne je vrednosti 4,4 miliona dolara, a WWF i Coca-Cola su u Srbiji započele pilot projektom obnove bara Šarkanj i Semenjača.
  • 2016. godine rađena su naučna istraživanja algi i ptica na teritoriji obnovljenih bara Semenjača i Šarkanj čiji su rezultati pokazali uspešnost revitalizacije, koja se prvenstveno ogledala upravo u povratku nekih od retkih vrsta u ova staništa. Revitalizacija bara značajno je najviše zbog odbrane od poplava, prečišćavanje vode, kao i povratka ravnoteže ekosistema. Nakon revitalizacije, mnoge životinje vratile su se na ova staništa sa koga su otišla kada je došlo do isušenja (nestanka) bara.

Dakle, iskoristite lepo vreme i posetite Evropski Amazon!

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
3 Beograd