Sreda 21. feb 2024.
Staklo

BIZARNE SRPSKE SUJEVERICE: Zašto se sat ne poklanja momku i šta predstavlja razbijena čaša?

Foto: Instagram printscreen
Da se zapitate...

Bapske priče ili ne, još od detinjstva su nas učili brojnim "pravilima" kojia se primenjuju da bi se, navodno, izbegla svađa ili podstakla sreća u različitim segmentima života.

Kada vaš voljeni klekne da vas ZAPROSI poručuje vam nešto IZUZETNO - evo šta!

Jedno od takvih, neobičnih, verovanja je i da se uplajač ne poklanja, jer to nagoveštava svađu. Takođe, ako se ruke, pri rukovanju četiri osobe, ukrste, veruje se da će među njima izbiti svađa. 

VEROVANJE OPSTALO VEKOVIMA: Zbog OVOGA Srbi stavljaju MRTVIMA novac u kovčeg

Upaljač
Foto: Profimedia

ŽENSKA IMENA STARIH SRBA: Mnoga su zaboravljena , a APSOLUTNO SU FANTASTIČNA!

U gostima se nikada ne ostavlja nepopijeno piće, jer im se, prema verovanju, tako ostavlja svađa u kući. Takođe, ne valja ni sedeti skrštenih ruku u kući jer to sluti na nesreću i tugu, a ni menjati verenički prsten, da se život ne bi preokrenuo.

NE POKUŠAVAJTE KOD KUĆE! 5 ludih stvari koje možete uraditi sa upaljačem! Oduševiće vas (VIDEO)

prsten
Foto: Profimedia

K'O LUDI NASTA: Ovaj izraz svi koristimo, a niko ne zna šta se KRIJE IZA NJEGA

Ako devojka pokloni sat momku, ili on njoj, sledi im raskid, a u kući u kojoj se sto ljulja glavnu reč vodi žena. Veruje se i da razbijena čaša u kući nagoveštava sreću, kao i da će onaj ko jede mrvice sa stola biti bogat.

Broj zuba koje ste do sada izgubili može da predvidi kada ćete UMRETI

slomljena čaša
Foto: Profimedia

Još jedno od neobičnih pravila je da se nikako ne pevati za vreme jela. Navodno, taj koji peva za stolom oženiće se ludom ženom, odnosno udati za ludog muškarca. Ko pije kafu iz okrnjene šoljice, udaće se za udovca ili oženiti udovicu, a devojkama se daje okrajak da bi ih svekrve volele.

BEOGRADSKO GROBLJE VAGONA: Tu svraćaju beskućnici i pijani klinci, a vreme je stalo! (FOTO)

Neobično je i verovanje da će se onaj koji jede hranu sa noža ili liže nož – razboleti, a da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mesto na kome se ukrštaju ovaj i onaj svet. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd