Sreda 21. feb 2024.
Sveta Gora

MOŽDA NISTE ZNALI: Ženskom rodu je na Svetoj gori zabranjen pristup - ali ONE su izuzetak

Foto: YouTube/printscreen
Od svakog pravila postoji izuzetak...

Legenda o tome kako je Atos postao Sveta gora ispunjena brojnim manastirima, povezana je sa Bogorodicom i pruža mitski odgovor na pitanje zbog čega je ženama zabranjeno da borave na tom mestu. Pravilo je pravilo, ali i kod ovog pravila postoje izuzeci. Doduše, ne ljudski.

SRCE SRPSKOG PRAVOSLAVLJA: I Beograd ima svoju SVETU GORU, a tek kad čujete gde se TAČNO nalazi... (FOTO)

Legenda kaže da je Bogorodica jednom prilikom plovila iz Jope na Kipar zajedno sa apostolom i jevanđelistom Jovanom Bogoslovom kako bi posetila episkopa Lazara, ali je oluja skrenula brod i prisilila ga da se usidri na Atos, u blizini današnjeg manastira Iviron.

VELIKA TAJNA: Evo zašto su monasi SVETE GORE zdravi kao DREN!

Atos
Foto: Profimedia

Marija je izašla na obalu i bila toliko opčinjena prirodom ovog omalenog poluostrva da je zamolila Spasitelja da pretvori to poluostrvo u njen vrt. Onda se začuo glas sa Neba: "Neka ovo mesto bude tvoje nasleđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje".

VEROVANJE KOJE OPSTAJE VEKOVIMA: Evo zašto se smatra da su Srbi nastali od VUKA (FOTO)

Tako je Atos postao bašta posvećena Majci Božijoj, bašta u koju zbog toga nije dozvoljen pristup drugim osobama ženskog pola (doduše, praktičnije objašnjenje kaže da bi žene bile izvor iskušenja iskušenika, što je verovatnije kao razlog zabrane).

Bogorodica
Foto: Profimedia

Toga su se hrišćani uglavnom pridržavali, uz nekoliko izuzetaka. Carica Jelena, supruga Stefana Uroša IV - Dušana Silnog, boravila je na Svetoj gori sredinom XIV veka kada je Evropom harala kuga, ali navodno nije kročila na sveto tlo sopstvenom nogom već je boravila u nosiljci.

POLJUBAC U 8 SLIKA: Umetnici su sačuvali jedinstveni trenutak na platnu (FOTO)

Postoji i legenda koja kaže da je carica Milica htela da kroči na Atos te da je, kada joj je rečeno da je ženama zabranjen pristup, rekla: “Ja nisam žena već srpska carica”.

Nacionalistima, koji ne shvataju nadnacionalnu suštinu svoje vere i kojima je ta vera samo u službi nacionalnog identiteta, ova bi anegdota mogla da bude simpatična i izvor nekakvog glupog ponosa; međutim, ako je tačna (a verovatno nije), onda nažalost govori o bahatosti supruge cara Lazara koja je za svaku osudu (niko nije bezgrešan).

PROROČANSTVO PATRIJARHA PAVLA: Kosovo će vratiti Srbiji, jer će Albanci...

Bilo kako bilo, dakle, pravilo je da je ženama zabranjen pristup. To se ne odnosi samo na ženske pripadnice ljudske vrste, već na sve životinjske vrste, uz dva izuzetka.

Manastir Simonopetra na Svetoj gori
Foto: Profimedia

Mačke, jer jure miševe koji su štetni ne samo za hranu već pre svega za ono mnogo vrednije, a to su drevni rukopisi, i kokoške, zato što legu jaja od čijih žumanaca marljivi kaluđeri prave boje koje se koriste pri ikonopisanju.

SUŠTINA SE NE DA OČIMA SAGLEDATI: 15 inspirativnih citata iz knjige "Mali princ"

Prema tome, pravila postoje da bi se poštovala, a ne da bi se kršila kako se kome ćefne, ali svako pravilo ima svoj izuzetak. Čak i na Svetoj gori.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd