Skip to main content
žena

Šta su "NEDELJNI STRAHOVI"? Evo kako ih uočiti i šta uraditi da ih SPREČIMO ili rešimo

Foto: Shutterstock
Ne dozvolite da vam unište vaše slobodno vreme

Nedelja se oduvek smatrala svetim danom, nedeljno se ne ide na posao, ne rade se kućni poslovi, rezervisana je za mirno vreme sa porodicom. Ipak, zbog sve užurbanijeg načina života, mirna i tiha nedelja mnogima je postala uvertira za stres koji se očekuje tokom radnih dana.

Verovatno ste nekada osetili paniku nedeljnom zbog pripreme za posao, a stvar je u tome da se baš taj dan, koji nam je nekada bio asocijacija za opuštanje, sada pretvorio u mali ponedeljak.

Naime, fenomen poznat kao "nedeljni strah" odnosi se na poslepodnevne nedeljne sate kada krene da se javlja anksioznost zbog početka radne nedelje.

SNEAKERVILLE 2023: NAJVEĆI REGIONALNI FESTIVAL PATIKA NA NOVOJ LOKACIJI

SNEAKERVILLE 2023: NAJVEĆI REGIONALNI FESTIVAL PATIKA NA NOVOJ LOKACIJI

Caffe Chiara – mesto za predah od šopinga uz najbolju kafu u gradu

Caffe Chiara – mesto za predah od šopinga uz najbolju kafu u gradu

U SVEMIRU JE BIO GODINU DANA: Kada se vratio, STRAVIČNE stvari su mu se dogodile SA TELOM

U SVEMIRU JE BIO GODINU DANA: Kada se vratio, STRAVIČNE stvari su mu se dogodile SA TELOM

žena
Foto: Shutterstock

Šta su "nedeljni strahovi"?

Baš kao što i samo ime kaže, nedeljni strahovi su osećaji teskobe straha zbog nadolazeće radne nedelje, koji se obično javljaju nedeljom poslepodne i uveče.

- Mislim da bih to opisala samo kao tinjajući osećaj nelagode i straha koji dolazi sa spoznajom da moramo da započnemo novu nedelju u ponedeljak i da moramo da "napustimo" slobodu koju nam daje vikend - kaže Lea Kac, klinički psiholog u Portlandu.

Pokretačka snaga nedeljnih strahova može da se krije iza nečega kao što je stresna nedelja na poslu, ali ako vam se uopšte ne sviđa vaš posao, možete iz nedelje u nedelju da osećate ovaj strah.

Ako ste doživeli nedeljne strahove nekoliko puta, to može da postane uslovna reakcija, jer vaš mozak percipira nadolazeću nedelju kao pretnju. Međutim, neke osobe imaju ovaj strah, čak i kada ne postoji nikakva "pretnja".

- Po mom mišljenju, ako ste po prirodni osoba koja previše razmišlja, analizira, možda vam se nedeljni strahovi javljaju jer imate obrazac razmišljanja o onome što dolazi - ističe Kac.

Isto važi i za osobe koje su sklone mislima o negativnim aspektima situacije, a ne dobrima i uzbudljivima.

žena
Foto: Shutterstock

Znakovi i simptomi nedeljnih strahova

Kada počnete da osećate teskobu zbog obveza koje vas čekaju u ponedeljak ili se brinete zbog neizbežnih rokova, reakcija vašeg mozga na borbu ili beg može da se aktivira.

Disanje može da se ubrza, kao i kucanje srce, mišići postaju napeti, a krvni pritisak poraste, a ako se to događa noću, mogli biste da imate i probleme sa spavanjem. Neke osobe strah može i da paralizira, a to ćete najlakše da prepoznate ako ostanete u krevetu celu nedelju i uopšte ne uživate u danu.

Samo se izležavate, brinete se oko toga šta će da se dogodi u ponedeljak razmišljajući: "Mislim da neću da imam dovoljno vremena da ovo završim", a možete da se osećate i preopterećeno privatnim i poslovnim životom. Upravo razmišljanje o budućnosti može da uzrokuje da manje uživate u sadašnjosti.

- Tužna stvar kod nedeljnih strahova je ta što vam oduzima ono što imate. Još uvek imate vikend, još uvek imate vreme u kojem možete da uživate, ali ste opterećeni budućnošću, a to umanjuje mogućnost uživanja u onome što je pred vama - ističe Kac, prenosi "Živim.rs".

žena
Foto: Shutterstock

Uticaj nedeljnih strahova

Ako vam se često pojavljuju nedeljni strahovi, mogli biste da doživite sindrom izgaranja, a to znači da je rezultat hroničnog stresa na radnom mestu kojim se nije uspešno upravljalo, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Tipično, izgaranje ima tri ključne karakteristike, prvo, konstantno se osećate emocionalno iscrpljeno i većinu svog vremena provodite razmišljajući o svojim obvezama, šta o vama misle kolege, kao i o svim komponentama posla koje ne volite.

Druga komponenta je depersonalizacija, odnosno razvoj distanciranog ili ravnodušnog stava prema poslu.

Izbegavate da se emocionalno suočite sa svojim strahovima i kao da se blokirate da ne osetite te emocije. Zatim počnete da osećate kao da je to vantelesno iskustvo, samo gledate sebe i kako radite stvari.

Simptom izgaranja, takođe, može da se manifestuje kao negativno ponašanje prema kolegama, navodi "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine".

I treće, dok patite od izgaranja, takođe ćete da imate manji osećaj postignuća, pa nećete da pronalazujete sreću u uspešno obavljenim zadacima kao pre. Ovaj udar na vaše mentalno zdravlje može da ima i fizičke posledice. Ne samo da izgaranje može da poveća vašu osetljivost na bolesti poput prehlade i gripe, već takođe može da poveća rizik od glavobolja, gastrointestinalnih problema, dijabetesa tipa 2, respiratornih problema i mišićno-koštanih bolova, prema istraživanju objavljenom u PLoS One.

žena
Foto: Shutterstock

Kako da se izborite sa nedeljnim strahovima?

Postoji nekoliko metoda kojima možete da olakšate simptome:

Vođenje dnevnika 

Zapisujući svoje misli i brige, možete da razjasnite da li postoje konkretni problemi i da osmislite plan za njihovo rešavanje, kaže Kac. Recimo da radite na projektu koji jednostavno ne odgovara vama i vašim planovima za karijeru, pa zbog toga osećate nedeljne strahove.

Ako pokušate da zapisujete tačne aspekte projekta koji kod vas izazivaju paniku, imate priliku da razmotrite šta možete da preduzmete kako biste to promenili.

Kretanje

Kada se nedeljom uveče osećate preopterećeno, razmislite o tome da sav svoj adrenalin iskoristite za vežbanje. Vežbanje je sjajan način da prekinete ciklus stresa. Kada imate toliko adrenalina u telu, moći ćete da trčite, vežbate, radite sve te stvari s puno više snage, a sve to možete i kod kuće.

Kreativnost

Ne morate da naslikate umetničko delo, dovoljno je da uzmete bojanku i bojate. Ako ste među onima koji više vole rukotvorine, možda bi kurs nakita za vas bio odlična ideja. Mala studija iz 2016. godine pokazala je da su učesnici imali niže količine kortizola nakon što su se bavili nečim kreativnim 45 minuta.

Planirajte

Odvojite malo vremena nedeljom poslepodne da isplanirate nedelju i mentalno se pripremite za nadolazeće obaveze. Na primer, ako ste pod stresom zbog projekta koji treba da predate u petak, uzmite nekoliko trenutaka i isplanirajte šta ćete da radite svakog dana.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
17 Beograd