Skip to main content
google pretraživač

OVO JE REČ GODINE: Zbog nje se raspravljamo i vređamo svakodnevno

Foto: Profimedia
- Ovo je reč koja ima dve paralelne priče, koje se prožimaju: jedna je medicinska, a druga politička ili kulturna - kaže Piter Sokolovski, urednik rečnika

"Merijam-Vebster", onlajn rečnik engleskog jezika objavio je koja je, po njima, reč godine. Za neke, to je simbol nade i zdravlja. Za druge politizovano pitanje. Ali, svi mogu da se slože, ta reč je svuda i kontroverzna je, navodi CNN.

Vakcina je reč godine po "Merijam-Vebsteru". Izabrana je, između ostalog, i na osnovu sve većeg pretraživanja, godinu za godinom.

- Ovo je reč koja ima dve paralelne priče, koje se prožimaju: jedna je medicinska, a druga politička ili kulturna - kaže Piter Sokolovski, urednik rečnika.

Ovaj izbor stiže posle prošlogodišnje reči "pandemija", koja je preoblikovala svakodnevni jezik. Oksforski engleski rečnik je kao reč godine izabrao slično, "Vax" (kolokvijalizam koji može da označava i vakcinu i vakcinaciju i vakcinisanje).

Vakcina za lekare
Vakcina za lekare
Foto: Profimedia/ilustracija

Reč "vakcina" tražena je više od 600 odsto češće nego što je to bio slučaj prošle godine.

- Vakcina je u 2021. dobila i druga značenja, osim medicinskog. Ta reč mnogima simbolizuje povratak životu kakav smo vodili pre pandemije. Ali, ta reč je takođe u središtu rasprava o ličnom izboru, političkoj orijentaciji, nejednakosti u zdravstvu, sigurnosti u školama - navode.

Reč "cepivo" ili "vakcina" i njene izvedenice potiču od latinske reči "vaccinus" što znači "od ili sa krave". Latinski izraz za kravu je "vacca", reč je kasnije ušla u francuski kao "vaccin", a potom i u engleski.

Od reči koja su bile tek nešto manje "popularne" izdvaja se "oružana pobuna" koja je guglana čak 61.000 posto više posle 6. januara i opsade Kapitola. Sledi "Persevirans", što je ime rovera koji je NASA poslala na Mars. Ime je izabrao jedan sedmak iz Virdžinije koji je učestvovao u konkursu koji je organizovala NASA.

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd