Skip to main content
pivo

MISLITE DA VAM STOMAK RASTE OD PIVA? Evo koliko smete DNEVNO da popijete, a da vaše telo ne oseti

Foto: Profimedia/ilustracija
Morate se kontrolisati

Ako dnevno popijete malo više od pola litra piva, nećete dobiti pivski stomak niti ćete se udebljati. Istraživanja pokazuju da tolika količina ne utiče na skladištenje masti u predelu stomaka, ali ako popijete više od litra na dan i uz to prekomerno jedete, ne piše vam se dobro.

Struk će vam se proširiti, a kilogrami nagomilati, i to važi naročito za muškarce.

Umereno uživanje u pivu ne utiče na stvaranje pivskog stomaka, već je gomilanje masnog tkiva posledica prekomernog jela i pića, piše "Daily Mail".

Pivo
Pivo
Foto: Profimedia

Sastojci

U pivu ima više od 90 odsto vode, pa se može smatrati i korisnim za doprinos dnevnom unosu tečnosti. Ne sadrži masti, ima nizak nivo proteina, a ugljeni hidrati uglavnom potiču iz ječma.

Za muškarce je, tvrde stručnjaci, dobro ako dnevno popiju od tri do šest decilitara piva, a za žene do tri. Ako se pridržavaju te preporuke, nema rizika od povećanja telesne mase ili stomaka.

Pivo ima sličnu energetsku vrednost kao mleko, a u njemu nema nikakvih skrivenih sastojaka koji bi podsticali debljanje, posebno ne stvaranje pivskog stomaka.

Pivo
Pivo
Foto: Profimedia/ilustracija

Razlog za eventualnu sklonost pivopija gojenju možda leži u činjenici da se u pivu preteruje jer se smatra tečnom hranom, a poznato je da tečne kalorije ne osiguravaju isti osećaj sitosti kao čvrsta hrana.

Časopis "Njutrišen rivjuz" objavio je pregled svih istraživanja koja su se bavila konzumacijom piva i povećanjem obima struka i debljinom kao posledicom. Svima je zajedničko da prilikom umerenog pijenja piva nema opasnosti od stvaranja pivskog stomaka.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd