clear sky
20°C
02.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PO RECEPTU NAŠIH PREDAKA! Potrebne su tri namirnice i nastaje ukus koji se generacijama prenosi

30.06.2020. 17:04
Piše:
Promo
polje-
polje- / Izvor: Profimedia/ilustracija

Recept koji se čuva!

Leto nam je konačno stiglo i dani su sve topliji. Pošto nas uskoro čekaju i tropske vrućine, svi ćemo tražiti načina da se pošteno rashladimo. Mnogi će se složiti sa tim da nema boljeg načina da se okrepimo i osvežimo, od jednog ledeno hladnog piva. Međutim, dilema je – za koje se opredeliti?

Svi znamo recept: ječam, hmelj i voda. Ali, ne može svako da napravi kvalitetno i ukusno pivo. Potrebno je znati tajnu spravljanja ovog napitka, a to nije nešto što se uči preko noći. Potrebno je eksperimentisati godinama i decenijama, sve dok se ne dobije savršeno izbalansirana aroma.

A zna se, najbolja su ona piva sa dugom tradicijom, čiji recept se generacijama prenosi s kolena na koleno. Baš takvo jedno pivo nam dolazi iz Valjevske pivare.

Valjevska pivara

Starinski recept za sada već nadaleko čuveno „Valjevsko“ opstao je i dan danas, a , prijatna gorčina, fina aroma, pun ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj već 160 godina, i zadovoljavaju i najprobirljivije pivske sladokusce.

Pri proizvodnji “Valjevskog piva” koriste se isključivo domaći ječmeni slad i četiri vrste hmelja, bez dodataka stabilizatora, aditiva i konzervansa. Sam proces sprovodi se na tradicionalni način, u savremenim industrijskim uslovima, uz postupak hladnog vrenja i hladnog odležavanja minimum četiri nedelje u tankovima na 0°C.

Međutim, ne kaže se bez razloga da je kod piva slad „duša“, hmelj „začin“, kvasac „duh“, a voda njegovo „telo“. Džaba vam svi najkvalitetniji sastojci, ako ćete na kraju koristiti „česmovaču“. Dakle, voda predstavlja presudan sastojak za ukus i kvalitet svake čaše piva.

Upravo zato, u Valjevskoj pivari se koristi posebna, neprerađena izvorska voda, koja se dovozi sa osam kilometara udaljenog Pakaljskog izvora - okruženog zelenilom i šumom. Izvor se nalazi u podnožju valjevskih planina, u ekološki čistom predelu zaštićenom od zagađenja.

Pogodna lokacija i dobra svojstva izvorske vode u valjevskom kraju, za koju kažu da je najkvalitetnija u Srbiji, omogućili su proizvodnju vrhunskog, kvalitetnog piva. A znate kako se kaže: “Da ne valja, ne bi bilo iz Valjeva“.

Zato zapamtite, kao mnoge druge stvari u životu, i pivo treba birati srcem. Nije važno da li ćete uzeti ono iz flaše, limenke ili ćete konobaru naručiti jedno točeno, važno je da izaberete ono koje stvarno vredi, a Valjevsko je upravo takvo.