Skip to main content
Devojka gleda film

POGUBNI "MARATON"! Gledate serije po pet epizoda u cugu? To je veoma, veoma NEZDRAVO!

Foto: Profimedia
"Bindžovanje" je loše, zamislite!

Iako verovatno niko nikada nije ni pomislio da bi maratonsko gledanje serija moglo biti bilo što drugo osim štetno, pojavila se studija koja dokazuje da je gledanje više od četiri sata TV sadržaja dnevno štetno za zdravlje i povećava mogućnost od stvaranja krvnih ugrušaka, koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ili čak smrti. 

ČUVAJTE SE! Bolestan trend se širi preko Tiktoka! Lekari upozoravaju da je opasan po ZDRAVLJE! (VIDEO)

ČUVAJTE SE! Bolestan trend se širi preko Tiktoka! Lekari upozoravaju da je opasan po ZDRAVLJE! (VIDEO)

Stanje poznato kao tromboembolizam izazivaju krvni ugrušci koji se formiraju u venama, a najčešći oblici su duboka venska tromboza koja izaziva oticanje i bol, iako mnogi ni osete simptome. Te blokade mogu oštetiti vene, pogotovo ako se ne tretiraju na vreme, a to može dovesti do komplikacija kao što su hroničan bol, oticanje i čireve. Ako se dogodi da se odvoje i začepe arterije u plućima, mogu izazvati komplikacije opasne za život. 

Igra prestola
Foto: Profimedia

Od rizičnih faktora tu su starosna dob, venska oštećenja i postojeća stanja kao bolesti srca. Međutim, i predugo ležanje na jednom mestu povećava rizik, i to je česta pojava kod pacijenata koji su vezani za krevet zbog teške bolesti. Stoga, nije iznenađenje ni ako ste "pacijent" koji provede 10 sati pred TV-om, gledajući celu sezonu serije. 

Tokom istraživanja analizirano oko 130 hiljada učesnika starijih od 40 godina, kojima nije dijagnostikovana tromboza na početku istraživanja. Zdravlje im je praćeno tokom nekoliko godina (ponekad i 20), a odgovarali su i na pitanja u vezi sa životnim navikama. Između ostalog i gledanje TV-a. 

Seks i grad
Seks i grad
Foto: Profimedia

Više od 1.000 osoba završilo je s dijagnozom duboke venske tromboze u jednom trenutku istraživanja. Oni koji se uklapaju u kriterijum dužeg gledanja su oni koji su proveli tri ili više sati dnevno gledajući TV i kod njih je ustanovljena 35 odsto veća šansa da razviju trombozu od onih koji TV gledaju retko. 

Iako veza između gledanja TV-a i stvaranja ugrušaka može postojati i kod onih koji se bave sportom, to ne znači da aktivnost ne pomaže. Redovne vežbe svakako smanjuju rizik, a onima koji duže gledaju TV u jednom položaju preporučuju se kratke pauze i da ustanu i istegnu se svakih 30 minuta.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd