Skip to main content
Srcem kroz ravnicu

SRCEM KROZ RAVNICU: Pod sjajem kikindskih zvezda

Foto: Promo
Кako su sove postale najbolji ambasadori Кikinde, gde umetnost živi u tri nivoa i kakva je to tajna veza između medicine i muzike?

Voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović otkrivaju nam u novoj epizodi putopisnog serijala "Srcem kroz ravnicu" koji se emituje na Balkan Trip kanalu svakog četvrtka od 17:30. 

I engleski BBC je izveštavao o Kikindi i kikindskim sovama ali i lokalnom stanovništvu koje je pokazalo veliku ljubav i pažnju u brizi o ovim zakonom zaštićenim životinjama. Posetili smo Muzej mamuta i upoznali mamuticu Kiku, staru pola miliona godina. 

Saznali sta su suvače koje su građenje pre vetrenjača i zašto predstavljaju spomenik kulture od izuzetnog značaja. Bili smo u selu Mokrin, gde perje ne leti samo kad su borbe gusana, već i kad je svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. 

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Banatsko Veliko selo je primer sloge i dobrog života meštana koji vuku poreklo iz Bosanske Krajine a koji su uz rad i trud lokalne samouprave zamenili smeće i otpad nekadašnje deponije sa jezerom Laguna i ribolovom gde pecaju najdivnije primerke šarana.

Jer kako to reče veliki Mika Antić – srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima a to Banaćani i te kako znaju i umeju . 

Ono što Кikindu takođe vodi pravo u svet je ulica Zeleni tunel. Tačnije ulica Generala Drapšina koja je na 22. mestu od 50 najlepših ulica na svetu objavljena na sajtu za arhitektura i dizajn. Ušuškana je u samom centru grada, duga oko dva kilometra, sa drvoredom od oko 400 stabala koji formiraju tunel. 

U Kikindi ćemo se uveriti i da se od bundeve mogu napraviti ne samo pita i čorba, već čitava paleta najzdravijih proizvoda. Ove godine je na danima Ludaje prvonagrađena bundeva težila 527kilograma, a pobednik je osvojio i nagradu od 100 000. dinara.  

Najstarija stanovnica Кikinde – mamutica Кika proslavila je ovaj kraj a gotovo 93 % očuvani skelet čini ovo otkriće jedinstvenim u svetu. Replika ovog mamuta nalazi se u dvorištu Narodnog muzeja, a prava Кika posetioce dočekuje na spratu muzeja, gde je moguće pogledati i 3D film o ovoj Кikinđanki, staroj oko pola miliona godina.

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Uverili smo se i da u Mokrinu ne leti perje samo kad su borbe gusaka, već i kad je svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima ili dani Raše Popova. Nije slučajno Unesko uvrstio na svoju listu svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana i baš ove godine na 35. jubilarnom prvenstvu pobedu je odneo osmogodišnji gusan Živa. On je posle samo 17 minuta, pobedio svog protivnika „Bataka“ i sada zasluženo odlazi u penziju. U Mokrinu smo otkrili da je za kilogram najboljeg sira potrebno 10 litara mleka, da sir može da bude gotov za jedan dan i da isti dan može da se jede. 

Otkrili smo da hrabro srce imaju gusani, da koke u Кikindi i okolini nose pobednička jaja, da su ludaje teške pola tone i da od njih mogu da nastanu najukusniji puter, pivo i liker. I da zvezde u Mokrinu i dalje sijaju kao u stihovima Mike Antića jer možeš rukom da ih ubereš!

Ne propustite  novu epizodu emisije "Srcem kroz ravnicu" koja se premijerno emituje u četvrtak od 17:30 na Balkan Trip kanalu. 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd