clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

CNN SRPSKO SIROTINJSKO JELO stavio na prestižnu listu NAJBOLJIH NA SVETU: Veliko priznanje stiže iz sveta

24.02.2024. 18:40
Piše:
Srbija Danas
proja
proja / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Jelajelena Petrovic

Još jedan dokaz da je srpska kuhinja jedna od najboljih.

Naša proja se našla među najboljih 50 vrsti hleba na celom svetu! Naime, američki CNN uvrstio je srpsku proju na veoma interesantnu, ali i prestižnu listu.

Američki portal je stari srpski recept uvrstio u jedno od najboljih na svetu! 

MA, SRAMI SE: Maloletnik se IŽIVLJAVAO nad nedužnima, pa zakukao kada ga je KAZNA STIGLA: "Ja sam samo dete, uništili ste mi život"Incident

MA, SRAMI SE: Maloletnik se IŽIVLJAVAO nad nedužnima, pa zakukao kada ga je KAZNA STIGLA: "Ja sam samo dete, uništili ste mi život"

Ove dve biljke NE SMETE DA DRŽITE U KUĆI: Većina ih ima u svom domu, a mnogi ne znaju da privlače NESREĆU I BEDUbiljke

Ove dve biljke NE SMETE DA DRŽITE U KUĆI: Većina ih ima u svom domu, a mnogi ne znaju da privlače NESREĆU I BEDU

Sigurno jedete GRAŠAK na NEPRISTOJAN način - Bonton dozvoljava da se ovo povrće jede samo ovakoGrašak

Sigurno jedete GRAŠAK na NEPRISTOJAN način - Bonton dozvoljava da se ovo povrće jede samo ovako

Proja
Proja / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic

– Tople kocke srpske proje, odnosno kukuruznog hleba, omiljeni su pratilac raskošnim mesnim čorbama u toj zemlji. To je jelo koje se često sprema sveže za porodične gozbe i služi toplo pravo iz rerne uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka – piše američki portal.

Šta se može smatrati hlebom, a šta ne, zavisi od zemlje do zemlje, ali će se mnogi ljubitelji testa složiti da su svi lepi.

CNN je sastavio listu najboljih među najboljima:

1. Lavaš, Jermenija

2. Damper, Australija

3. Luči, Bangladeš

4. Pau di keižu, Brazil

5. Montrealski đevreci, Kanada

proja
proja / Izvor: Foto: Youtube Prinscreen/Jelenajela Petrovic

6. Maraketa, Čile

7. Šaobin, Kina

8. Pan kubano, Kuba

9. Liba, Egipat

10. Pupusas, El Salvador

11. Indžera, Etiopija

12. Baget, Francuska

13. Kačapuri, Gruzija

14. Proja, Srbija

15. Pumpernikel, Nemačka

Srbija je sa svojim predstavnikom, projom, zauzela 14. poziciju od čak 50! 

Za pripremu ovog jela potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • 50 gr hlebnog brašna
  • 50 gr griza
  • 150 gr kukuruznog brašna
  • 100 ml kisele vode
  • 200 ml jogurta
  • 200 gr sira 
  • so
  • 1 prašak za pecivo
  • 70 ml ulja

Priprema:

Umutiti jaja žicom, dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo, griz, kukuruzno brašno jogurt, kiselu vodu, izmrvljen sir, ulje so i sve dobro izjednačiti. Okrugli pleh od 22 cm obložiti pek papirom, pa istesti u pleh i poravnati. Peći na 210 stepeni C, oko 50 - 60 minuta. Pokriti malo krpom.

Prijatno!